10.9.2011 HYVON-KUDENEULE OY JA MUSTION LINNA / SYYSRETKI HANKOON

Matkan aluksi tutustuimme Suomen suurimpaan ei-kirkolliseen puurakennukseen, upeaan Mustion Linnaan, joka on rakennettu vuosina 1783–1792. Oppaamme esitteli meille linnan loistokasta ja historiantäyteistä sisustusta. Lounas nautittiin Ravintola Linnankrouvissa, entisessä 1800-luvun puolivälistä peräisin olevassa uusgoottilaisessa vaunuvajassa.

Hangossa Hyvon kudeneuletehtaan tutustumiskierroksen avasi Rakennustaiteen museon johtaja Juulia Kauste tervetuliaismaljojen johdattelemana. Eeva Pinomaa esitteli rakennuksen ruokailutilassa Suomen kuvalehden vanhaa numeroa, jossa on tehtaan suunnittelijan, arkkitehti Viljo Revellin (1910-1964) kuva kannessa (kuva: Kirsti Porttinen). Revell käytti tehtaan suunnittelussa edistyksellistä rakennustekniikkaa sekä tavoitteli toteutuksessa selväpiirteistä tuotantoympäristöä ja hyviä luonnonläheisiä työolosuhteita, mikä näkyy tilan jäsentelyssä, materiaali- ja rakennevalinnoissa. Nykyisin rakennuksessa toimii Printal Oy.

Hangon entinen Bellevue pensionaatti (1893) on muutettu As.Oy Bellevueksi ja huoneet on myyty yksityisiksi kesäasunnoiksi. Sisutusarkkitehti Päivi Bergroth esitteli rakennuksen, minkä jälkeen matkaajille tarjottiin kahvit pieteetillä entisöidyssä ruokasalissa.