Vieraina Vuokko ja Antti Nurmesniemen ateljeekodissa

Damylaiset pääsivät helmi–maaliskuussa 2024 tutustumaan legendaarisen muotoilijapariskunnan kotiin, työtiloihin ja elämään.

teksti ja kuvat: Timo Saarno

Neljä kahdenkymmenen hengen ryhmää damylaisia pääsi vierailemaan Helsingin Kulosaaressa sijaitsevassa muotoilijapariskunta Vuokko ja Antti Nurmesniemen kotitalossa ja studiossa. Vuonna 1975 rakennettu talo on edelleen alkuperäisessä asussaan. Oppaina toimivat Vuokon veljentytär Mere Eskolin, joka nykyisin pyörittää Vuokko Oy:n liiketoimintaa, ja Vuokko – Muotoilija Vuokko Nurmesniemen elämä ja ura -kirjan kirjoittaja Jutta Ylä-Mononen.

Jutta Ylä-Mononen ja Mere Eskolin kertoivat talosta ja muotoilijapariskunnan elämästä.

Studio sijaitsee kauniilla rantatontilla käkkärämäntyjen lomassa aivan Kulosaaren kasinon naapurissa. Koko seinän kokoisista ikkunoista aukeaa upea merimaisema kohti mannerta. Lähes tasakattoinen, sisältä täysin avonainen rakennus ikään kuin uhmaa luonnonvoimia. Laatikkomainen rakennus tukeutuu kahteentoista teräspylvääseen, jotka kannattelevat katon ristikkorakenteita. Valmistumisaikanaan hämmennystä herättänyt rakenne on itsensä diplomi-insinööri Eero Paloheimon suunnittelema, minkä vuoksi se lienee edelleenkin yhtä ryhdikäs kuin valmistuessaan.

Studio toimi myös kotina. Sisäänkäyntikerroksen keittiö- ja ruokailutila on upotettu muutamaa askelmaa alemmas syvennykseen. Tilaa hallitsee suuri, osin ikään kuin tyhjän päällä leijuva parvi, joka muodostaa talon toisen kerroksen. Parvelta löytyy Antin kalusteita, hänen työpisteensä, kirjastotila ja takka.

Alimmalla tasolla sijaitseva sauna- ja uima-allasosasto sekä takkahuone, jonka käyttö on ajan saatossa muuttunut Vuokon työtilaksi. Työtilan takaa pääsee arkistoon ja sieltä edelleen läpi huoneeseen, joka nykyisin toimii Vuokko Oy:n toimistona, ja pieneen mallistonäyttelyyn.

Oppaiden tarinoista jäi erityisesti mieleen se, että tänä päivänä jo 94-vuotias Vuokko oli vielä nelisen vuotta sitten joka lauantai Helsingin Korkeavuorenkadun myymälässä asiakkaita palvelemassa. Lisää tarinoita Vuokon ja Antin yhteisestä taipaleesta löytyy sivustolta vuokko.fi.

Tällaiset vierailut ovat yksi Damyn toiminnan kulmakivistä. Tunnustettujen suunnittelijoiden studioihin kurkistaminen asiantuntevien oppaiden johdolla syventää ja taustoittaa omaa mielikuvaa tekijöistä ja antaa uusia näkökulmia heidän tuotantoonsa.

Edellinen
Edellinen

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely kertoo suunnittelusta luonnon kanssa

Seuraava
Seuraava

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu käynnistyy huhtikuussa