Damy tutustui Tukholman huonekalumessuihin ja loi kontakteja puualan toimijoihin

Kolme damylaista teki 6.–9. helmikuuta 2024 retken Tukholman huonekalumessuille Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ryhmän matkassa ja verkostoitui samalla puualan yritysten kanssa.

 

teksti ja kuvat: Timo Saarno

Tukholman huonekalumessut järjestetään vuosittain osana Stockholm Design Weekiä. Pääsimme helmikuussa äkkilähtö-hengessä mukaan Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ryhmämatkalle, jolla tutustuimme sekä messuihin että IKATAn toimintaan.

Puuseppätyön lehtori Arto Anetjärvi kertoi, että IKATA on järjestänyt messumatkoja toistakymmentä vuotta. Parhaimmillaan matkassa on ollut neljä bussillista koulun opiskelijoita ja opettajia, ja tälläkin kertaa matkalle osallistui lähes 140 henkeä.

Anetjärven matkapolitiikka on hyvin avointa, sillä mukaan kelpuutetaan opiskelijoiden lisäksi puualan materiaalintoimittajia ja tekijöitä. Mukana oli myös Lahden Puuinfo, joka oli kutsunut osallistujiksi myös alan yrittäjiä. Heitä pääsimme rekrytoimaan Damyn jäseniksi, kun menomatkalla saimme esitellä toimintaamme kokoussalissa puolituntisen. Samalla pääsimme jakamaan kaikille uuden flyerimme.

Laivamatka oli melkeinpä antoisampi kuin itse messut. Lähtiessämme Helsingin Katajanokalta Vikingin kyytiin nautimme kokoustelun lisäksi yhteistä buffet-illallista ja sekä molempiin suuntiin yhteiset aamiaiset. Paluumatkallakin pääsimme tutustumaan alan toimijoihin à la carte -illallisella.

Vierailin messuilla viimeksi vuonna 2018 eli aikana ennen koronaa (kaikki kiva tuntuu tapahtuneen ennen koronaa). Tuolloin Stockholmsmässanin hallit olivat viimeistä paikkaa myöten täynnä. Tänä vuonna käytössä oli kaksi hallia ja aula, eli vain noin puolet messukeskuksen kapasiteetista.

Messut olivat silti näkemisen arvoiset. Tänä vuonna esiin pääsivät pienemmät toimijat, koulut ja käsintekijät, joiden täyspuisia kalusteita ja innovatiivisia ratkaisuja oli näytillä todella paljon. Ruotsalaiset artesaanioppilaitokset olivat näyttävästi esillä, mutta yllättävän monta oppilaitosta oli mukana myös muualta kuin Ruotsista. Olipa mukana XAMK täältä meiltäkin. Minua ilahdutti erityisesti mäntypuun paluu kalusteiden valmistukseen.

Omaan puutyöharrastukseeni matka antoi paljon. Kaikkea kun ei osaa keksiä itse, voi hyvillä mielin ammentaa ajatuksia muiden kehittämistä ratkaisuista.

Tuomisina reissulta oli myös kutsu Ikaalisiin tutustumaan IKATAn toimintaan. Otimme kutsun ilolla vastaan, ja nähtäväksi jää, milloin Damy järjestää sinne ekskursion ja mitä muuta siihen keksitään oheisohjelmaksi.

Seuraava
Seuraava

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely kertoo suunnittelusta luonnon kanssa