Muotoilua à la AIVAN

DAMY vieraili Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajan muotoilutoimisto AIVANin toimitiloissa Hernesaaressa 19.11.2019. Suunnittelija Aleksi Kuokka johdatteli vuonna 2007 perustetun suunnittelutoimiston töihin. Keskeisiä liiketoiminta-alueita ovat brändi- ja tilasuunnittelu, tuotemuotoilu ja strateginen muotoilu. Työntekijöitä on noin 40, ja AIVAN toimii eri puolilla maailmaa.

Tytäryhtiö NAVIA keskittyy veneiden ja jahtialusten suunnitteluun niin Monacossa kuin San Franciscossa. Suomalaisista veneistä suuri osa on heidän muotoiluaan.

Loistoaluksen linjat on muotoillut AIVAN.

– Upporikkaiden omistajien ei huippuhienolla jahtialuksellaan tarvitse kohdata henkilökuntaansa, koska kulkureitit on erotettu täysin toisistaan, Kuokka kertoi.
– AIVANin idea oli kehittää Suomen 100-vuotisjuhlaan äänettömiä sähköveneitä, mutta toistaiseksi ne seilaavat vain näyttöruuduilla.

Kuulimme pitkään viimeistellystä kiinalaisesta matkalaukusta, jota ei toteutettukaan. Tilaajalla saattoi olla mahdoton kiire, kuten REIMAn Kiinan myymäläprojektilla huikean lyhyessä ajassa.

AIVANin töihin törmää esimerkiksi VR:n ravintolavaunuissa, Stockan Herkussa, Harvian kiukaissa, Fiskarsin tuotteissa, SOKOS-ilmeessä, La Choulette -shampanjapulloissa, WeeGeessä, Grafiassa ja Kiasmassa. Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyarkkitehtuuri on AIVANin käsialaa.

 

Fiskarsin käyttöesineissä tuntuu ja näkyy AIVANin kädenjälki.

Kuokalla on työn alla Kyösti Kakkosen lasikokoelmia käsittelevä teoskokonaisuus, joka sisältää satoja sivuja eri kielillä upeine valokuvineen. AIVAN on myös dokumentoinut Oiva Toikan lasilintujen puhaltamista.

– AIVAN ei juuri mainosta itseään. Hyvin tehty työ puhuu puolestaan, ja suositukset kulkevat asiakkaalta toiselle, Aleksi Kuokka kertoi.

Halukkaat damylaiset pääsivät Minka Koukkusen johdolla liikkumaan VR-lasien avulla pienehkön huvijahdin sisätiloissa. Uskomattoman toden tuntuista, ja ilmoille pääsikin huudahdus: AIVAN!

Kiitos, Aleksi ja Minka, ja vielä kerran ONNEA!

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajien näyttely Work in Progress esittelee muotoilun työprosessia ja AIVANin suunnittelijoiden työtapoja. Näyttely Designmuseon Galleriassa 8.11.2019–12.1.2020