Mielenkiintoinen ja valaiseva syyskautemme 2016

Illat pimenevät syksyä kohti. Valoa niihin tuovat DAMYn tapahtumat. Olemme julkaisseet syysohjelmamme elokuussa ilmestyneessä jäsentiedotteessamme, josta näet tapahtumien ajankohdat ja ilmoittautumisohjeet.

Syyskuu

DAMY-risteilyllä Doris II-aluksella tutustut Helsingin rantojen osin uudistuvaan arkkitehtuuriin Arkkitehtuurimuseon oppaan esittelemänä. Tarjolla merellistä tunnelmaa ja hienoja näkymiä. Tapahtuma liittyy DAMYn tänä vuonna järjestämään museoystävien yhdistysten edellispäivänä pidettävään tapaamiseen: sinulla on mahdollisuus tavata museoystäviä muualtakin Suomesta.

Päiväretkellämme suuntaamme itään, Malmgårdin kartanoon Pernajaan ja Bongan linnaan Loviisaan. Kuulemme Creutzien aatelissuvun kartanosta ja sen ekologisestä viljelystä, nautimme päiväkahvit sekä tutustumme kartanon palkintoja saaneen panimon toimintaan, myös maistelemalla. Jatkamme matkaamme Bongan patriisilinnaan, jossa tutustumme professori, taiteilija Riitta Nelimarkan galleriaan ja ateljeehen.

Pääsemme katsastamaan tuoreeltaan peruskorjauksen jälkeen avatun modernismia edustavan, Topeliuksen puistoon sulautuvan Töölön kirjaston. Arkkitehti, professori Aarne Ervin suunnittelema rakennus otettiin käyttöön vuonna 1970. Nyt tehdyn peruskorjauksen suunnitellusta vastasi arkkitehti Tapani Mustonen / Arkkitehdit Mustonen Oy. Hän tai joku muu toimiston henkilökunnasta esittelee ehostetun kirjaston ja kertoo korjausprojektista. Kirjastonjohtaja Anne Ala-Honkola puolestaan kertoo kirjaston historiasta ja toiminnasta.

Tutustumme toisella kertaa myös toiseen saman alueen peruskorjauskohteeseen: Töölön kirkkoon. Arkkitehti Hilding Ekelundin kirkkotyö valmistui vuonna 1930. Helmikuussa valmistuneen korjauksen suunnittelivat arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen, joista ensin mainittu esittelee meille kirkon ja sen historian sekä saneeraushankkeen.

Lokakuu

Tämän vierailun vahvistumista olemme odottaneet pitkään: pääsemme tutustumaan Kyösti Kakkosen huikeaan taidekokoelmaan hänen kodissaan Helsingin ydinkeskustassa. Kakkonen on kartuttanut esineistöään pitkään ja suunnitelmallisesti ja niiden määrä onkin nykyisellään noin 8000. Tämä on yksi Suomen ja jopa maailman merkittävimmistä lasi- ja keramiikkakokoelmista. Osa esineistä on jatkuvasti lainassa, kuten esimerkiksi parhaillaan Rut Brykin muistonäyttelyssä EMMassa.

Arkkitehtuurimuseon lokakuussa avautuva 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria esittelevä näyttely on ollut inspiraationa vierailullemme Roihuvuoren kouluun ja hotelli Rantapuistoon (alun perin PYP:n koulutuskeskus). Aarno Ruusuvuoren suunnittelema koulu valmistui vuonna 1967 ja remontoitiin vastikään. Projektin esittelee sen suunnitellut arkkitehti Timo Jeskanen, Jeskanen-Repo-Teränne arkkitehdit Oy. Tämän jälkeen suuntaamme Vuosaareen, arkkitehtipariskunta Martta Martikainen-Ypyän ja Ragnar Ypyän vuonna 1963 silloiselle Pohjoismaiden Yhdyspankille suunnittelemaan koulutuskeskukseen. Nykyisin rakennuksessa toimii Best Western hotelli Rantapuisto. Ennen esittelyä nautimme kahvit pikkupurtavan kera. Oppaamme on joko suunnittelijoiden tytär, sisustusarkkitehti Helena Ypyä, tai hänen veljensä, arkkitehti Pentti Ypyä – mahdollisuuksien mukaan molemmat.

Marraskuu

Vietämme pikkujoulua ja samalla syyskautemme päättäjäisiä ystävien kesken lämminhenkisissä tunnelmissa marraskuun lopulla.

Kulissien takana – kurkistus museoiden arkeen -luentosarja

Museoiden ja museoammattilaisten toimintaa ja työtä valottava Kulissien takana – kurkistus museoiden arkeen -luentosarjamme jatkuu marraskuussa.

Näyttelyiden ennakkoesittelyt

Pääsemme tutustumaan museoiden syyskauden uusiin näyttelyihin vain damylaisille tarkoitetuissa ennakkoesittelyissä, jotka antavat syvyyttä ja uusia näkökulmia niihin. Museoiden uudet näyttelyt ovat:

Arkkitehtuurimuseo: iloisempi, hienostuneempi – 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria, talvikauden päänäyttely. Se avautuu yleisölle 12.10. ja jatkuu helmikuuhun 2017.

Designmuseo: tekstiilitaiteilija Kirsi Rantasen näyttely, syyskauden päänäyttely, joka näkyy 14.10. alkaen maaliskuuhun 2017.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan paljon tarjoavaan syyskauteemme!

Nyt kannattaa liittyä jäseneksi: saat ulottuvillesi upean tapahtumatarjontamme ja muut jäsenetumme.