Töissä museossa: näyttelymestari Timo Vikkula

Kirjoitusten sarja avaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa kulissien takana. Merja Reijonen haastatteli museoiden työntekijöitä. Timo Vikkula toimii näyttelymestarina Arkkitehtuurimuseossa.

Teksti: Merja Reijonen

– Aloitin jo opiskeluaikoinani 1984 keikkailevana näyttelypystyttäjänä Suomen rakennustaiteen museossa (nyt Arkkitehtuurimuseo) Eliel Saarinen -näyttelyissä. Töideni ohessa tein keikkoja vuoteen 2001, jolloin minut pyydettiin näyttelyassistentiksi Puistokatu 4:n näyttelytoimistoon, kertoo Timo Vikkula.

– Siitä alkaen olen toiminut näyttelypäällikön ja -koordinaattorin apuna Arkkitehtuurimuseon näyttelyiden suunnittelussa, toteutuksessa ja kierrättämisessä Suomessa ja kansainvälisesti, hän jatkaa.

Monitoimimiehen tausta arkkitehtuurissa

Vikkula valmistui arkkitehdiksi 1999 Teknillisestä korkeakoulusta. Hän on suunnitellut ja toteuttanut itsenäisesti yli kymmenen Arkkitehtuurimuseon näyttelyä.

– Työtäni on omien ja vierailevien näyttelyiden toteuttaminen. Vastaan myös kiertonäyttelyiden kuljetuksista ja pystytyksistä. Työni palvelee museossa kävijöitä. Näyttelyiden onnistunut toteuttaminen on edellytys museon menestykselle – toteutamme museon perustehtävää, arkkitehtuurin tunnetuksi tekemistä ja esittelemistä yleisölle.

Näyttelymestari Vikkula sanoo, ettei hänellä ole tyypillistä työpäivää.

– Näyttelyä valmisteltaessa työni voi sisältää esimerkiksi suunnittelua, neuvotteluja ja yhteydenpitoa esimiehen ja yhteistyötahojen kanssa, sopimista tavarantoimittajien kanssa, tavaroiden kuljetusta, koerakenteiden tekemistä ja omien näyttelykalusteiden valmistusta.

Näyttelyn pystytyksen aikaan Vikkula toimii pystyttäjien esimiehenä ja ohjaajana, tekee heidän kanssaan kaikkea mahdollista, pitää huolta tarvikkeiden riittävyydestä ja hoitaa mm. valaisu-, av- ja sähköasennuksia.

– Väliaikoina ylläpidän näyttelyitä ja niiden vaatimia olosuhteita, osallistun tulevien näyttelyiden valmisteluun, teen hankintoja ja ylläpitoa näyttelyjen vaatiman varastoinnin osalta, osallistun talotekniikan asioihin ja teen sekalaisia, lähinnä teknisiä suoritteita museon muun henkilöstön pyynnöistä.

Uusi museo tuo uusia mahdollisuuksia

– Tuleva arkkitehtuuri- ja designmuseo tuo uusia tuulia ja strategista valmistelua minunkin suuntaani. Mutta en todennäköisesti ehdi mukaan uuden museon toimintaan ennen eläköitymistä.

– Uusi rakennus parempien näyttely- ja varastotiloineen tuntuu hienolta, sillä nykyisin toimimme varsin puutteellisissa tiloissa ja vajailla henkilöresursseilla. Odotan myös mielenkiinnolla ranta-alueen suunnittelua ja muotoutumista.

Arkkitehtoniset suosikkisi?

– Hyvää arkkitehtuuria löytyy kaikenlaisista tyylisuunnista. Jugend ja uusrenessanssi ovat minulle läheisiä ja silmää miellyttäviä. Suosikkikohteita löytyy myös funktionalismista ja 1920-luvun klassisismista.

– Muutoin miellyttävät vaikkapa gotiikan katedraalit, Italian renessanssi, manierismi ja barokki, Wienin jugend, Gaudin useimmat työt, Frank Lloyd Wrightin pientalot, Charles Rennie Macintoshin art nouveau, Hans Scharounin sekä Hinrich ja Inken Ballerin Berliinissä tekemät työt. Lista voisi jatkua pitkään…

Edellinen
Edellinen

Kurkistus Kansallisoopperan ja -baletin kulisseihin

Seuraava
Seuraava

Perinteistä syntyi uutta muotoilua