Damylaiset testasivat lippuhallia
Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin päärautatieaseman lippuhalli oli Damyn Ystävänpäiväksi tyhjennetty myyntitiskeistä ja muista irtokalusteista. Noin sata damylaista olivat testiryhmä upean hallin tulevaisuudelle.– Lippuhalli oli aikoinaan tehty 3. luokan matkustajien odotus- ja ravintolatilaksi. Nyt halli tulee uuteen käyttöön. Aluksi suunnitteilla on pop-up-toimintaa ja myöhemmin kahvila/ravintola, kertoi Jani Jääskeläinen, VR:n hankepäällikkö.
Uutta sykettä******
Maaliskuun alussa lippuhallissa alkaa tapahtua. Kulttuurihalli.fi nettiosoitetta kannattaa seurata.Nopealla aikataululla lippuhallista tullee Kulttuurihalli ja sinne luodaan kulttuurialan toimijoiden tuottamia tapahtumia.– Tapahtumia, näyttelyitä, lavaohjelmaa, studioita, kahvila, sosiaalista kanssakäymistä ynnä muuta on luvassa, kuvaili toimitusjohtaja Kari Korkman.Osaltaan myös DAMY suunnittelee Kulttuurihalliin joitakin tapahtumia vuoden mittaan. DAMYn vuotuinen 6 000 euron lahjoitus osoitettiin uusimuseo-hankkeen viestinnän edistämiseen.Designmuseon johtaja Jukka Savolainen kertoi, että valtion kevään budjettiriihen rahoituspäätös on ratkaiseva, mutta museolaiset työskentelevät koko ajan tähdäten vuoteen 2025 ja Etelärantaan. Arkkitehtuurimuseon puolesta lahjoituksen otti vastaan yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen.Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Petteri Kummala ja eläkkeellä oleva VR:n arkkitehti ja damylainen Pirjo Huvila kertoivat asemarakennuksen alkuvaiheista. Eliel Saarisen suunnittelema rakennus vihittiin vuonna 1919. Monet tahot ovat valinneet sen maailman kauneimpien rautatieasemien joukkoon. Saarinen loi asemasta kokonaistaideteoksen: ulko- ja sisäarkkitehtuurin ja paljon huonekaluja.
******************************************
******************************************
Mukaan vapaaehtoiseksi
Ystävänpäivänä damylaiset tutustuivat Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden vapaaehtoistoiminnan uusiin muotoihin rautatieaseman lippuhallissa.– Kokeile! kehotti Aki Eerikäinen. – Kun annat aikaasi ja vähän vaivaa, saat takaisin moninkertaisesti – elämäsi rikastuu. Ei tarvitse tietää juuri mitään; sitä varten ovat museon ammattilaiset. Ei tarvitse sitoutua. Kun sopii tulla avuksi, tarjolla on monenlaisia tehtäviä. Olen toiminut mm. opastajana: tervetuloa, tänne takit, täältä alkuun… Kielitaito ei ole kynnys, suomi, englanti ja eleet auttavat pitkälti.Leena Johansson-Rengen on pitkään toiminut vapaaehtoisena muun muassa vastaanottajana ja opastajana. – Mielenkiintoista tavata ihmisiä, luoda kontaktia museovieraisiin. Voi käyttää kielitaitoa. Saa hyvää mieltä itselle.Kaija Kärpijoki sanoo, että mukaan kannattaa tulla, jos haluaa iloa elämäänsä. Hän pitää erityisesti lasten ja aikuisten työpajoista.Heikki Lehtosaaren mielestä hyvä mieli on riittävä palkkio vapaaehtoistoiminnasta. ”Rakkauden toimintaa”, hän heittää huumorilla. Hän kokee olevansa täyttömies, jota tarvitaan ruuhka-aikoina. Ovimiehenä voi tavata niin presidenttejä kuin keitä tahansa.Designmuseon museolehtori Leena Svinhufvud houkuttaa: tervetuloa upeaan joukkoon! Tarvitsemme lisäkäsiä ohjaamaan tapahtumiin, tervetuloa kanssakulkijaksi. Tarjolla ovat muun muassa Designillat, Designklubit ja Design Vintti. Opastamme alkuun, jutellaan ja ideoidaan tekemistä yhdessä.Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Petteri Kummala toivoo apukäsiä kuvakokoelman siivoukseen. – Kattoremontin takia arkistomme 3. kerroksen kinodiat on karsittava kaksoiskappaleista vain ytimeen. Kuvia on noin 15 000. Näistä saa yleiskuvan maamme parhaaseenarkkitehtuuriin. Kuvien digitointi on avun tarpeen seuraava vaihe.– DAMY toivoo vapaaehtoisia ideoimaan tapahtumia ja vierailuja, hankkimaan esiintyjiä, olemaan avuksi järjestelyissä, ihan käytännön töissä, esittää DAMYn puheenjohtaja Maire Mattinen . – Mieluusti voit tarjota omaa ohjelmaasi, kuten luentoa, musisointia tai muutanumeroa. Ota yhteyttä!Lisätietoa:Designmuseo: leena.svinhufvud@designmuseum.fiArkkitehtuurimuseo: petteri.kummala@mfa.fiDAMY: maire.mattinen@icloud.fi