Töissä museossa: yleisötyövastaava Jemina Lindholm

Kirjoitusten sarja avaa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa kulissien takana. Merja Reijonen haastatteli museoiden työntekijöitä. Jemina Lindholm vastaa yleisötyöstä Arkkitehtuurimuseossa.

Teksti: Merja Reijonen

Jemina Lindholm siirtyi nykytaiteen kentältä arkkitehtuuriin, Arkkitehtuurimuseon yleisötyövastaavaksi. Juuri nyt häntä työllistää muun muassa kesäkoulu, saavutettavuus ja yhdenvertaisuus.

– Olen ammatiltani kuvataitelija ja kuvataidekasvattaja. Kuvataidekasvatuksen opintojen aikana syvennyin museopedagogiikkaan, feministiseen pedagogiikkaan ja kriittiseen vammaistutkimukseen. Lisäksi olen tehnyt opintoja kulttuurituotannon koulutusohjelmassa, Jemina Lindholm kertoo.

– Aloitin Arkkitehtuurimuseolla tuottajana keväällä 2020. Nykyään tehtävänimikkeeni on yleisötyövastaava, ja vastuualueelleni kuuluvat myös museon oppimissisällöt.

– Hain tehtävään, koska museotyö tuntui ja tuntuu edelleen itselleni tärkeimmältä ja haastavimmalta työskentely-ympäristöltä. Nykytaiteen kentältä arkkitehtuurin pariin siirtyminen oli iso muutos, mutta soveltavalla ajattelulla ja työskentelyotteella yhtäläisyyksiä on helppo löytää.

Jemina Lindholmin asiakkaita ovat kaikki Arkkitehtuurimuseon yleisöt asiantuntijoista harrastajiin, ikäihmisistä nuoriin ja lapsiin.

– Kesällä 2021 keskitymme erityisesti 16–20-vuotiaiden kanssa tehtävään museotyöhön Fill This Space -kesäkoulutoiminnan myötä, Jemina Lindholm

– Viime vuonna päätehtävä oli Arkkitehtuurimuseon digitaalisten sisältöjen tuottaminen. Työni tulokset näkyvät esimerkiksi yleisöpalautteessa tai seuraajaluvun nousuna sosiaalisessa mediassa.

– Digitaalisten sisältöjen avulla olemme onnistuneet saamaan arkkitehtuurin pariin paljon uusia ihmettelijöitä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Pyrin työpanoksellani edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta Arkkitehtuurimuseossa.

Tyypillinen työpäivä etänä

– Tyypillinen työpäiväni on viime aikoina ollut etätyötä tietokoneen ääressä. Teen paljon itsenäistä työtä, mutta myös yhteistyötä muiden tiimiläisten ja museolaisten kanssa sekä tietysti työtä suoraan yleisörajapinnassa, Jemina Lindholm kuvaa.

– Viime viikot ovat täyttyneet kesäkoulutoiminnalla, joten päiväni ovat tietokoneella työskentelyn lisäksi tulostamista, ovien avaamista, tilausten tekemistä, keskustelemista ja neuvottelua, retkiä ja valokuvaamista.

Saavutettavuus kehityskohteena

– Olen tällä hetkellä ”job shadowingissa” Kulttuuria kaikille -palvelun saavutettavuuskartoitusprosessissa. Toivon, että voin edelleen kehittää henkilökohtaista saavutettavuusosaamistani sekä fyysistä ja sosiaalista saavutettavuutta niin Arkkitehtuurimuseossa kuin laajemmin museokentällä, Lindholm kertoo.

Arkkitehtuurimuseo valmisteli kevään 2021 ajan turvallisemman tilan periaatteita, jotka julkaistaan syksyllä 2021. Työskentelyn pohjalta on syntynyt Arkkitehtuurimuseon yhdenvertaisuustyöryhmä. Sen tulevasta toiminnasta Jemina Lindholm odottaa paljon.

Museotoiminnan suunnannäyttäjä

Odotuksesi uudesta museosta?

– Ajattelen, että uudella museolla on mahdollisuus toimia sosiaalisen ja ekologisesti kestävän museotoiminnan suunnannäyttäjänä. Henkilökohtaisesti odotan erityisesti näitä asioita uudelta museolta.

Miten koet damylaiset?

– Koen damylaiset tärkeänä sidosryhmänä ja toimijana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon lähipiirissä. Sana ”ystävä” kuvaa mielestäni suhdetta oikein hyvin. Seuraan mielenkiinnolla aktiivista yhdistystoimintaa ja sen uusia avauksia.

Millaisesta arkkitehtuurista pidät?

– Näin 2021 kesäloman kynnyksellä tulee tietenkin mieleen oma puutarhapalsta sekä Kulosaaren kartanon miljöö Kivinokalla Helsingissä. Nautin luonnosta ja luontokokemuksista, joten viime aikoina mielenkiintoni on kohdistunut maisema-arkkitehtuuriin myös kaupunkiympäristöissä. Katsaus 2020 -näyttelyn myötä Lammassaaren pitkospuut ovat tulleet tutuiksi. Arvostan sitä, millä pieteetillä, taidolla ja kunnianhimoilla luontokohteesta on tehty saavutettavampi yhä useammalle, Jemina Lindholm korostaa.

Edellinen
Edellinen

Arkkitehtuurin ja muotoilun viestijät

Seuraava
Seuraava

Töissä museossa: museolehtori Hanna Kapanen