Inspiroiva Wivi Lönn

Arkkitehtuurimuseo järjesti damyläisille kaksi opastettuja kierrosta vuoden ajan esillä olleen päänäyttelynsä viimeisillä viikoilla. 

teksti: Virva Haltsonen

Vierailimme maalis-huhtikuussa kahteen otteeseen Arkkitehtuurimuseon Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyssä. Damyläisiä kiinnosti uraauurtavan arkkitehdin elämä ja työt niin, että ensimmäinen kerta varattiin hetkessä täyteen.

Oppaanamme toimi jälkimmäisellä kerralla taidehistorian opiskelija Oskari, joka kuljetti meitä läpi Wivi Lönnin (1872–1966) lapsuuden, opintojen ja ammatillisen uran. Lönn oli taitava piirtäjä, ja aloitettuaan rakennuspiirtäjän opinnot häntä kannustettiin arkkitehdin opintoihin aikana, jolloin vain muutama nainen oli alaa opiskellut.

Lönn valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896, viidentenä naisena Suomessa. Hän sai ensimmäisen toimeksiantonsa oman koulunsa, Tampereen suomalaisen tyttölyseon, uuden rakennuksen suunnittelusta ja perusti ensimmäisenä naisena oman toimistonsa omalla nimellään. Lönnin ura oli poikkeuksellinen: hänen erityinen kiinnostuksensa liittyi tilojen käyttäjiin sekä heidän kokemukseensa tilasta eikä niinkään komeisiin fasadeihin. 

Lönn avasi mahdollisuuksia naisille toimia alalla. Näyttelyn toinen osuus liittyykin feministiseen arkkitehtuuriajatteluun sekä maailman ensimmäiseen naisarkkitehtien yhdistykseen Architectaan. Jo 80 vuoden ajan toiminut yhdistys on muun muassa kerännyt tietoa naisarkkitehtien töistä. Usein naiset ovat toimineet anonyymeinä riviarkkitehteina miesten vetämissä toimistoissa tai yhdessä nimekkäämpien arkkitehtien kanssa, jolloin naisarkkitehdin nimeä ei ole mainittu lainkaan. Näin oli asia monen Wivi Lönninkin työn kohdalla.

Suhteellisen pienimuotoinen näyttely on tärkeä ja ajankohtainen. Näyttely oli avoinna Arkkitehtuurimuseossa vuoden ajan ja päättyi 22. huhtikuuta.

Edellinen
Edellinen

Juhlavat puitteet siivittivät yhdistyksen kevätkokousta

Seuraava
Seuraava

Nurmesniemi-nostalgiaa