Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely kertoo suunnittelusta luonnon kanssa

Damylaiset saivat yhteensä kolme opastettua kierrosta marraskuussa 2023 avautuneeseen Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyyn. Näyttely on avoinna maaliskuun 2024 loppuun saakka.

Museon opas Oskari Nyyssölä esitteli Garden Futures -näyttelyä damyläisille.

teksti: Hannu Kähönen
kuvat: Miina Jutila

Jokaiselle suomalaiselle kuokka, harava ja lapio ovat puutarhasta tuttuja asioita, mutta mikä on Wardin laatikko? Tästä ja paljon muustakin kerrotaan vielä jonkin aikaa jatkuvassa näyttelyssä Garden Futures – suunnittelua luonnon kanssa. Kysymyksessä on Vitra Design Museumin, Wünstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituutin toteuttama kiertonäyttely, jonka ensimmäinen esityspaikka on yhdistynyt Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo Helsingissä.

Tekijöidensä mukaan näyttely kysyy, mistä puutarhan ideaalit ovat meille tulleet ja voivatko ne tuottaa meille paremman ja elinkelpoisemman tulevaisuuden. Esimerkiksi tuo Wardin laatikko on eräänlainen matkakasvihuone, jolla siirtomaista kuljetettiin kasveja istutettaviksi emämaahan. Se kertoo siitä, miten eksoottisten kukkapenkkien juuret ulottuvat syvälle kolonialismin historiaan.

Näyttely tarkastelee puutarhaa muun muassa aktivismin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja luonnon monimuotoisuuden kautta. Esimerkkejä on koottu muotoilun, maisema-arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja taiteen alueilta eri puolilta maailmaa ja myös kotimaasta.

Näyttely on monipuolisesti ja kiinnostava koottu. Se onnistuu laajentamaan käsitystä puutarhasta analyyttisesti ja informatiivisesti. Itse jäin kaipaamaan ehkä hieman raikkaampaa visuaalisten keinojen käyttöä ja värejäkin aihepiirin luonteen huomioon ottaen. Asiantuntevasti laadittujen tekstien läpikäyntiin on hyvä varata aikaa.

 Näyttely on avoinna 31.3.2024 saakka.

Keramiikkataiteilija Catharina Kajander kertoi näyttelyssä esillä olleista töistään.

Catharina Kajanderin saviruukkuja koristaa hyönteisaiheet.

Taiteilija Birger Kaipiaisen Paratiisi-keramiikkasarjaa.

Näyttely jatkuu Arkkitehtuurimuseon puolella.

Edellinen
Edellinen

Damy tutustui Tukholman huonekalumessuihin ja loi kontakteja puualan toimijoihin

Seuraava
Seuraava

Vieraina Vuokko ja Antti Nurmesniemen ateljeekodissa