Arkkitehtien Lauttasaaressa

Heikki ja Kaija Sirenin ateljeetalo. kuva: Timo Heikka

Toukokuisena lauantaina joukko damylaisia pääsi tutustumaan Lauttasaaren arkkitehtuurihelmiin tietokirjailija Esa Laaksosen opastuksella.

teksti ja kuvat: Timo Heikka

Tusinalla Damylaisia oli tilaisuus lauantaina 18.5.2024 aurinkoisessa säässä osallistua pienimuotoiselle arkkitehtuurikävelylle Lauttasaaressa. Arkkitehti, tietokirjailija Esa Laaksonen oli ystävällisesti lupautunut opastamaan kierroksen. Ajatus kierroksesta syntyi Esan hienon kirjailijatuotannon perusteella.

Esan viimeisin kirja on Arkkitehtien Lauttasaari - Sonckista Sireniin (Aho & Aho 2022, 256 s.). Ajatuksen kirjasta hän sai kirjoittaessaan edellistä, vuonna 2020 julkaistua teostaan Else Aropaltiosta. Hän totesi silloin, että Lauttasaaressa oli sodan jälkeen vaikuttanut ryhmä muitakin kiinnostavia arkkitehteja kuin Aropaltio.

Kävelyn reitiksi valikoitui Tiirasaarentie - Lounaisväylä - Hakolahdentie - Isokaari - Lauttasaaren kirkko - Lauttasaaren kartano. Kävelyllä nähtiin Aropaltion talojen lisäksi muun muassa Toivo Korhosen, J.S Sirenin sekä Marja ja Keijo Petäjän rakennuksia. Arkkitehti Jukka Siren kertoi osallistujille vanhempiensa Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelemien studion ja asuinrakennusten arkkitehtuurista. Kuvataiteilija Kimmo Sarje avasi kiertäjille enonsa Heimo Riihimäen suunnitteleman kotitalonsa ovet. Talossa on esillä suomalaisen modernismin ja Sarjen omia maalauksia.

Damy kiittää Esa Laaksosta sekä kotinsa meille esitelleitä Jukka Sireniä ja Kimmo Sarjea. Lauttasaaresta riittäisi kohteita useammallekin tulevalle arkkitehtuurikävelylle.

Damy kiitti Esa Laaksosta asiantuntevasta kierroksesta.

Toivo Korhosen suunnittelema talo.

Jukka Siren esitteli vanhempiensa suunnittelemaa kotiansa.

Heikki ja Kaija Sirenin studion sisäänkäynti.

Edellinen
Edellinen

Damy myönsi Tulevaisuus-palkinnon muutoksiin sopeutuvan asuinalueen suunnittelua tutkivalle maisterin lopputyölle

Seuraava
Seuraava

Aurinkoinen kevätpäivä kruunasi Damyn retken Suomen lasimuseoon