Laura Sarvilinna:
Suomalaisen nykymuotoilun tienraivaaja kansainvälisillä markkinoilla

Laura Sarvilinnan ura muotoilun parissa alkoi kädet savessa, keraamikkona, ja nykyään hän on Habitaren luova johtaja ja muotoilun kansainvälinen edistäjä. Laura tuli mukaan Damyn hallitukseen syksyllä 2021.

Damyssä minua kiinnostaa vuoropuhelu museoiden, toimialojen ja yleisön välillä yli sukupolvirajojen. Erityisesti toivoisin, että voisin osaltani tuoda uusia näkökulmia siihen, miten muotoilua ja arkkitehtuuria voi lähestyä monipuolisesti eri ikäryhmät ja kiinnostuksen kohteet huomioiden sekä miten saamme uusia ystäviä ihastumaan toimialojen sisältörikkaisiin museoihin.

Ystävyysyhdistykset ovat arvokas tapa ylläpitää ja lisätä kiinnostusta kyseistä alaa ja toimintaa kohtaan. Lisäksi se on jäsenille mukava yhteisö olla läsnä, vaihtaa ajatuksia, ylläpitää omaa tietoa ja avata silmiä uudelle. Damy on tehnyt hyvää työtä perustamisestaan alkaen luoden lämpimän ilmapiirin yhdistyksen sisälle. Damyn tapahtumat ja tapaamiset ovat kiinnostavia ja laadukkaita. Odotan innolla, mitä voimme tehdä vielä lisää!

Oma suhteeni museoihin on lämmin ja kiinteä. Pidän museoita sydäminä, kulttuurin ja tieteen keskipisteinä, missä historia kohtaa nykyhetken ja tulevan. Sieltä haetaan tietoa, inspiroidutaan, rentoudutaan, opiskellaan, tutkitaan, leikitään. Itse ajattelen, että museot ovat tärkeä osa arkea. Se on perusta, mistä itse ammennan tulevaan. Pyrin itse käymään museoissa säännöllisesti ja olen vienyt lapseni niihin vauvasta asti milloin muskariin, kuviskouluun, näyttelyyn tai vain leikkimään.

Oma työhistoriani on muotoilun saralta. Olen alkujaan keraamikko. Se, miten päädyin tähän mitä nyt designalan konsulttina teen, on ollut pitkä ja monipuolinen matka täynnä yllättäviä käänteitä.

Aloitin urani harjoittelijana Arabian Pro Arte -osastolla vuonna 1994. Pian valmistuttuani pääsin kehittämään Arabian tuotantoon massoja ja lasitteita. Siitä seurasivat nopeasti prosessikehityksen pitkät projektit, jolloin alkoi myös intensiivinen matkustelu raaka-aine- ja konevalmistajien luokse eri puolille Eurooppaa. Samaan aikaan työhön tulivat mukaan asiakas- ja henkilöstökoulutus, ISO-sertifikaatit ja laatuprosessit.

Vuosituhannen vaihteessa sain mahdollisuuden hypätä markkinoinnin ja myynnin puolelle, jolloin mukaan tulivat muutkin silloisen Designor-konsernin brändit ja niiden kansainvälinen toiminta. Raaka-aineet ja koneet vaihtuivat tapahtumiin, visuaalisiin ilmeisiin, tuotekehitykseen, myyntiin ja markkinointiin.

Oltuani kymmenen vuotta Iittala Groupissa – joka oli konsernin nimi sieltä lähtiessäni – päätin perustaa oman yritykseni Huippu Design Managementin. Huippu oli edelläkävijä muotoilun manageritoimistona. Managerointipalvelut olivat kansainvälisestikin uusi konsepti, joka sisälsi enimmäkseen sopimusasioiden hoitoa sekä kansainvälistä viestintää. Asiakkaina Huipulla oli muotoilijoita, arkkitehteja, sisustusarkkitehteja, graafisia suunnittelijoita ja muotisuunnittelijoita.

Managerointipalvelujen lisäksi Huippu kehitti suomalaisten muotoilualan yritysten ja organisaatioiden kansainvälistymistä, viestintää ja markkinointia. Habitaren kehityksessä olen ollut mukana vuodesta 2006. Huippu vastasi myös World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden kansainvälisistä satelliittitapahtumista ympäri maailman.

Vuonna 2012 arkeni yrittäjänä muuttui Artekin viestintään ja siitä edelleen Messukeskukseen, jossa vastasin seitsemästä tapahtumasta Habitare mukaan lukien.

Nykyään asun Tukholmassa ja työskentelen oman yritykseni kautta. Toimin edelleen Habitaren luovana johtajana sekä konsultoin alan yrityksiä kansainvälistymisessä, muotoilujohtamisessa ja PR:ssä. Istun kolmessa hallituksessa, joihin kaikkiin minulla on henkilökohtainen kipinä: Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö, Tampereen Flamencoviikko ja nyt myös Damy. Muotoilun ja arkkitehtuurin rinnalla toimin pilates-ohjaajana.

Laura Suvi Ruotsin kuvaamana.