20.9.2014 TUUSULANJÄRVEN TAITEILIJAKODIT / SYYSRETKI

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi 1890,luvun loppuvuosien ja 1900-luvun alkuvuosien aikana Tuusulanjärven itärannalle. Ydinjoukkoon kuuluivat suomalaisen taide-elämän keskeisimmät vaikuttajat, kuten Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, J. H. Erkko ja Jean Sibelius.

AINOLA on Suomen kansainvälisesti tunnetuin kotimuseo ja ainutlaatuinen osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä. Valmistuttuaan vuonna 1904 Ainola palveli Jean ja Aino Sibeliuksen kotina aina vuoteen 1969 saakka.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema VILLA KOKKONEN valmistui vuonna 1969 akateemikko, säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi. Kallioiselle rinnetontille Kokkosen flyygelin ympärille piirretty metsän ympäröimä puutalo on kansainvälisesti yksi vaikuttavimpia ja tunnetuimpia Alvar Aallon suunnittelemia yksityistaloja. Rakennuksen isäntäpari, pianisti Elina Viitaila sekä oopperalaulaja Antti A. Pesonen esiintyivät ystäville pitämällä pienen konsertin näytteeksi talon akustiikasta.

Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut HALOSENNIEMI toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, elämäntyöstä ja ystävistä jotka aikanaan loivat kuuluisan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön.

Runoilija J.H. Erkon taiteilijakoti ERKKOLA valmistui vuonna 1902 Aleksis Kiven kuolinmökin viereen, koska Erkko halusi asua lähellä ihailemansa kirjailijan viimeistä asuinsijaa. Erkkolassa oli esillä näyttely Satukuvittajia, lumoavien satujen kuvituksia mm. Maija Karmalta, Rudolf Koivulta ja Martta Wendeliniltä.