Matti Rautiola: Monipolvinen ura arkkitehtuurissa

Kuvittelin, että pyrin vähentelemään luottamustehtäviäni enkä ryhdy enää uusiin, vaan käytän aikani suunnittelemalla nyrkit savessa arkkitehtuuria niin kauan kuin kunto riittää eli ehkä vielä semmoiset 30 vuotta. Kävi kuitenkin niin, että kutsua DAMY:n toimintaan en osannut vastustaa.

Tapoihin kuulunee, että kerron joitakin keskeisimpiä otteita omasta, kenties jopa liian monipolvisesta urastani, jota on ohjannut kaikissa käänteissä arkkitehtuurin sininen lanka.

Perustimme jo opiskeluaikoina kavereiden kanssa toimiston nimellä ARRAK Arkkitehdit. Työpöydän ääressä kirjoittelen tätäkin.

Joskus tuntuu siltä, että olen osallistunut suunnittelutöiden ohella opetukseen aina, eri vaiheissa, eri opinahjoissa: TTY:n Arkkitehtuurin osasto, TaiKin sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osasto, Washington University in Saint Louis Studios and Reviews sekä useina lyhyinä vierailuina muissakin kotimaisissa ja ulkomaisissa kouluissa.

Näiden rinnalle on limittynyt tutkimus-, hallinto- ja evaluointitehtäviä, kuten Taikin Tulevaisuuden koti – Future Home T&K -hanke, KTH Arkitektskolans undervisningstyrelse, Dublin Institute of Technology External Examination, Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikool evaluointi sekä Shenyang Jianzhu Architecture University -yhteistyö.

Rakennustietosäätiö RTS:n yliasiamiehen tehtävä avasi näkymän rakentamisen tietopalvelun keskiöön ja KIRAdigi-hankkeen edistämään kansalliseen digitalisaatioprosessiin.

Arkkitehtuurikilpailujen tuomaritehtävät Suomessa ja ulkomailla ovat olleet myös erinomaisen kiinnostavia ja opettavaisia, vaikkapa Rigan kansallisen taidemuseon kilpailu ja Liepajan konserttitalon kilpailu sekä tietysti Europan-kilpailun tuhannet ehdotukset Euroopan moniin kaupunkeihin.

Luottamustehtävistä lienee syytä mainita SAFA:n puheenjohtajuus monine siihen liittyvine tehtävineen Euroopan Arkkitehtiliittojen liiton ACE:n ja kansainvälisen arkkitehtiliiton UIA:n organisaatioissa, Europan-kilpailuorganisaation varapuheenjohtajuus, ARMI-hankkeen puheenjohtajuus, Suomen Japanin instituutin puheenjohtajuus, Archinfon hallitus ja Japan Finland Design Association hallitus.

Marraskuussa 2021 Mentonissa Ranskassa.