Timo Heikka: Puumateriaalin tuntija, arkkitehtuurin harrastaja

Olen tehnyt pitkän uran metsäteollisuuden palveluksessa valmistuttuani vuonna 1981 Helsingin Yliopiston metsätieteellisestä. Vaikka olen käytännön tasolla teknisesti suuntautunut, ympäristöasioiden tärkeys julkisessa keskustelussa sai minut lukemaan myös kasvitiedettä, ekologiaa ja dendrologiaa. Puumateriaalia on hieno tuntea solutasolta sovelluksiin talonrakennuksessa. Tutkinnossani painottuivat kuitenkin talous ja teknologia, yliopistojen ja tiedekuntien yhteistyösopimuksia hyödyntäen.

Ennen teollisuuteen siirtymistäni olin tutkijana ja mukana kansainvälisessä yhteistyössä. Siihen liittyivät mm. kansainvälisen energiajärjestö IEA:n bioenergiayhteistyön käynnistysvaiheet. Saksan ja ruotsin kielten taitoisena kansainvälisiä tehtäviä kertyi myöhemmin paljon. Viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana olen vetänyt metsäteollisuuden kauppapolitiikka-valiokuntaa. Brexit kaikkine vaiheineen tuli tutuksi.

Näitä tehtäviä edelsi osallistuminen uusien liiketoimintojen, kuten muovin korvaamisen kehittäminen ja viilupuuelementtituotannon käynnistäminen. Siirryn eläkkeelle sidosryhmäjohtajan ja Suomen T&K-vastaavan tehtävistä tammikuusta 2022 alkaen.

Arkkitehtuurin harrastajana olen Stora Ensossa 25 vuoden aikana perehtynyt yhtiön hallussa olevaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin, pääkonttorin lisäksi myös tehdaspaikkakunnilla. Olen esitellyt näitä kohteita kotimaisille ja ulkomaisille sidosryhmille. Kesällä 2022 ilmestyy Aarhusin yliopiston arkkitehtuurin laitoksen apulaisprofessori Ruth Baumeisterin kirja ”Back to the Office: Building for eternity”, johon sain Kanavaranta 1:n mukaan. Kirjassa on kuvia 50:stä ikonisesta toimistorakennuksesta, nyt ja niiden syntyhetkiltä.

Timo Heikka esittelemässä Aallon arkkitehtuuria Tanskan kruununprinsessa Marylle.

Teen paljon käsilläni. Rakensin Keski-Uudellemaalle ”metritavarasta” puutalonkin. Vuodesta 2011 olen hallituksen puheenjohtajana hoitanut Niilo Kokon Lauttasaareen suunnitteleman vuoden 1954 kerrostalon kunnostusta.

Kunnostan myös vanhoja huonekaluja. Maison Louis Carré’en suunnitellun, Valaistustyö Viljo Hirvosen valmistaman Aallon lattiavalaisin A 809:n sain valmiiksi vast’ikään. Voin antaa vinkkejä, kuinka korjata Artekin lattiavalaisimien varren ja jalustan välinen liitos niin, että se ei irtoa ja lamppu seisoo pystyssä.