DAMYn rooli uudessa museossa?

– Damylaisten vapaaehtoistoiminta on arvokasta. Nyt kun museossamme on resurssipula, damylaiset voivat auttaa monissa tehtävissä, totesi Arkkitehtuurimuseon johtaja Carita Jaatinen.

– DAMYn jäsenistö on ollut tärkeä sidosryhmämme jo vuosikymmenien ajan. Henkilöresurssit, lahjoitukset, vaikuttaminen, puolestapuhuminen… Alkavassa muutosvaiheessa on pohdittava tarkkaan, missä DAMY on parhaimmillaan, huomautti  museonjohtaja Jukka Savolainen, Desigmuseo. Hän esitti DAMYn tulevan toiminnan vahvaa fokusointia.

– Kansainvälisille museoille ystävien piiri on parhaimmillaan tärkeä osa varainhankintaa, kertoi uuden museon hankejohtaja Kaarina Gould. – Mutta monta muutakin merkittävää roolia museoystävillä on.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteutuminen on lähempänä kuin koskaan, sillä nyt on jo menossa konkreettista tekemistä. Laaditaan kokonaisvaltaiset suunnitelmat, joille odotetaan kaupungin ja valtion hyväksynnät ensi vuoden aikana.

Aikaisintaan loppukeväällä 2023 käynnistyisi uuden museon arkkitehtuurikilpailu. Vuoden 2024 aikana nykyiset museot ehkä käynnistäisivät yhteistä toimintaa. Uusi museo saattaisi avautua vuoden 2026 lopulla.

– Kunnianhimoinen aikataulu toimii kirittäjänämme, Kaarina Gould sanoi.

Nyt on kylliksi aikaa pohtia uuden museon yhteistyötä ystäväyhdistyksen kanssa. Uuden museon ”jäsenohjelma” tulee työn alle vasta monen vuoden päästä.