DAMY Talks 3: Suunnittelun uusia tuulia

Vaatteista maisemiin, hirsirakennuksista kaupunkiaktivismiin vaihtuivat aiheet DAMY Talks 3:ssa 17.11. Helsingin kaupungintalon aulassa. Kokonaisvaltainen suunnittelu -teemalla asiantuntijat avasivat uusia näkökulmia.

– Rakentamista ei voi jatkaa kuten nyt, tähdensi arkkitehti Minna Aarnio. – Sen on muututtava hiilineutraaliksi, jopa hiilinegatiiviseksi.

Aarnio esitteli Honkasuon Aarreaitat-nimisen rakennushankkeen, jonka konseptin hänen toimistonsa, Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy, on suunnitellut. Konsepti perustuu kestävään puunkäyttöön, rakennusperintöön ja paikalliseen käsityöhön.

Talot pystytetään 22,5 senttimetriä paksuista käsinveistetyistä massiivihirsistä. Eristeenä välipohjissa on kutterilastua. Energialuokaksi saatiin A. Hiilitaseessa päästiin jopa hiilineutraalia paremmaksi. Uudenlainen arkkitehtuuri innoittaa niin rakennustyöläisiä kuin ohikulkijoitakin.

– Innovaation myötä syntyi uusi tyylilaji; Bois brut eli puubrutalismi. Puu on kaupunkikaunista ja on vankka pohja uuden ajan rakentamiselle, Minna Aarnio sanoi.

Maria R. Jaakkola on 90-luvulta alkaen työskennellyt kaupunkisuunnittelun ja -maisemien parissa.

– Vihreä kaupunkimaisema on kaunis, toimiva ja laadukas ihmisen näkökulmasta, tiivisti maisema-arkkitehti. Hän on tehnyt mittavan väitöskirjan maisemakokemuksesta.
– Aistimme toimivat yhteen maiseman kokemisessa. Maisemassa on näkyvää ja näkymätöntä. Olennaista on, mitä maisema tarjoaa juuri minulle.

Designmuseon erikoisuus

Intendentti Susanna Thiel esitteli yhden Designmuseon kokoelmien erikoisuuksista: öljyntorjuntaan käytettävän karvamaton. Kampaamoista ja eläintiloilta kerätyistä hiuksista ja karvoista tehdään huovuttamalla öljypuomeja.

Vaatteen ja kehon intiimi suhde on esillä Designmuseon näyttelyssä Intiimin kosketus, joka on avoinna 13.3.2022 saakka. Digitalisoitumisen ja dataistumisen vaikutuksista muotisuunnitteluun kertoi Natalia Särmäkari, väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston Muotoilun laitokselta. Hän on edellä mainitun näyttelyn kuraattoreita.

– Teknologia voi mennä vaatteiden kautta ihmisen sisään, esimerkiksi urheilijasta kerätään dataa. 3D-ohjelmat ovat tulleet muotisuunnitteluun, jolloin luodaan vaatteita virtuaalimaailmaan. SOMEen suunnitellaan vain ruudulla näkyvää muotia, Särmäkari kuvaili.

Neljäs sektori valtaa

Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää havainnollisti yhä yleistyvää kaupunkiaktivismia, neljättä sektoria. Neljäs sektori on järjestötoiminnan ulkopuolella oleva, yhteisöllinen ja proaktiivinen kansalaistoiminnan alue.

– Se haastaa hallinnon, muuttaa markkinat ja laajentaa demokratiaa. Se on uudenlainen toimintakenttä, joka syntyy vertaisverkostojen kautta ja jota kaupunkilaiset organisoivat itse. Usein taustalla on lievää anarkiaa, toimintaa byrokratiaa vastaan. Jakamistalous ja osallistuminen ovat olennaisia.

Mäenpää nosti esimerkeiksi muun muassa ravintolapäivän, Konepaja-liikkeen, lähiruokaverkot, jaetut työtilat, kierrätysryhmät ja kaupunginosien facebook-ryhmät.

Vasemmalta alkaen Minna Aarnio, Maria R. Jaakkola, Natalia Särmäkari, Pasi Mäenpää ja Laura Berger

 

Katso tallenne tapahtumasta tästä linkistä

*********************************************************

DAMY kiittää yhteistyökumppaneita:

Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, Helsingin kaupungintalon kokous- ja tapahtumapalvelut, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti sekä Jenny ja Antti Wihurin Säätiö, jonka apurahan turvin keskustelusarja on toteutettu.

Kiitoksemme myös DAMY Talks-sarjan suunnittelijalle tekniikan tohtori Laura Bergerille sekä kaikille esiintyneille asiantuntijoille!