Puu ja savi DAMY Talks´in aiheina

Kaupungintalon ala-aulan tapahtumatorille saapuneet esiintyjät ja yleisö olivat iloisia kasvokkain tapaamisesta. DAMY Talks 2021 -tilaisuuden striimausta pääsi seuraamaan Helsingin kaupunkikanavalla ja editoitu tallenne on katsottavissa täältä.

Luonnonmateriaalit teemoittivat DAMYn Historiallisia innovaatioita -sarjan toista tilaisuutta 13.10.2021 Helsingin kaupungintalon aulassa. Kolmen tilaisuuden sarja toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin myöntämän apurahan turvin.

Arkkitehti Netta Böök johdatteli tapahtumaa, jossa puurakentamisen historiasta hypättiin uuteen hohtavaan puuhun, luonnonbetonin käyttöön ja materiaaleihin perustuvaan suunnitteluun.

– Puutalo Oy tuotti aikansa innovatiivista rakentamista 1940-luvulta alkaen. Sota-ajan asuntokriisiin valmistettiin standardoituja elementtirakenteisia pientaloja, päiväkoteja, kouluja, sairaaloita ynnä muuta. Puolustusvoimille tehtiin parakkeja ja huoltorakennuksia. Puutalo Oy koostui useista puualan yrityksistä. Sillä oli käsittämättömän laaja vientitoiminta, jota myös valtio tuki. Neuvostoliitolle maksetut sotakorvaukset muodostivat tärkeän selkärangan viennille, joka ulottui kaikkiin maanosiin ja ainakin 30 maahan. Rakennuksia on tuhansia yhä käytössä, kertoi tekniikan tohtori Laura Berger.

Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa Puutalo Oy:n tarina on esillä vielä 21.11.2021 saakka. Hankkeesta on myös ilmestynyt kattava julkaisu ”New Standars – Timber Houses LtD. 1940–1955”, jota saa ostaa muun muassa Arkkitehtuurimuseon kirjakaupasta.

Uusimpia innovaatioita on kehittää puusta rakenteellisia värejä. Tohtoriopiskelija, muotoilija Noora Yau esitteli Aalto-yliopistossa tehtävää tutkimusta, jota kutsutaan irisoinniksi (optinen ilmiö, jossa pinnan väri vaihtelee katselukulman mukaan).

– Puu, mikä laji tahansa, jauhetaan nanoselluloosaksi ja kiinnitetään eri pinnoille, kuten metalli, muovi, kangas tai puu. Nanorakenteen ja valon yhdistymisestä syntyy rakenteellisia värejä ilman pigmenttejä. Värit vaihtuvat heijastumina katsojan näkökulmasta riippuen. Upeasti hohtavat värit hämmentävät, kun kuulee niiden syntyvän puusta. Värit muistuttavat perhosen siipeä tai riikinkukon sulkia.

Noora Yaun ryhmä on soveltanut tekniikkaa muun muassa taideteoksiksi. Elektroniikka on muotoilun ohella yksi tärkeä käyttötarkoitus. Seinäpaneelit tai jopa rakennukset saisi näin hohtamaan. Palkintoja on sadellut muun muassa Innovaatiomedia Fast Companylta. Puuglitterin taikamaailmaan pääsee tutustumaan esimerkiksi Aallon sivustoilta tai Instagram-kuvien kautta.

– Massiivisavi eli luonnonbetoni on vähäpäästöinen, myrkytön ja täysin uusiokäyttöinen materiaali, mutta joka kautta aikojen on ollut Euroopassa yleinen niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa, kertoi arkkitehti Kristiina Kuusiluoma kuvaillessaan, miten maasta luodaan arkkitehtuuria. Suomessa savitaloja on toki ollut ja muutamat niistä ovat säilyneet meidän päiviimme. Uudisrakentamisessa savitalot ovat valitettavan harvinaisia. Massiivisaven aineksiksi voi käyttää vaikka oman tontin rakennuspohjan kiviainesta, jolloin ei synny kuljetuskustannuksia tai päästöjä kun hyödynnetään talon alta kaivettavaa maata. Kristiina työskentelee Collaboratorio Oy:ssä yhdessä Martino de Rossin kanssa. Damy Talks -tilaisuudessa hän esitteli Mäntsälän Päivölän koerakentamishanketta, jossa 1950-luvun asuin- ja liikerakennuksen laajennus on massiivisavesta.

Uusi tuote ”luonnon betoni” sopii muun muassa seiniksi, lattioiksi ja pöydiksi. Tuotteen hiilipäästöt ovat pienet, se on myrkytön, hengittävä, hydroskooppinen materiaali ja täysin uusiokäytettävä.

Soil matters” -näyttely Designmuseossa syksyllä 2020 esitteli käden taitoja luonnonmateriaalien kautta. Aalto-yliopiston muotoilulaitoksen professori, keraamikkotaiteilija ja tutkija Maarit Mäkelä osallistui näyttelyyn. DAMYn Talk´ssa hän havainnollisti materiaalilähtöistä suunnittelua. Hänen mielestään käsillä tekeminen on ajattelua materiaalin kautta. Hän tutki maamineraaleja ja teki koepolttoja vieraillessaan Uudessa Seelannissa. Savinäyttelyyn pääsee vielä tutustumaan Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa, missä Working with Soil -ryhmän teoksia on nähtävänä osana ”Särkyvää – Keramiikka uuden äärellä” –näyttelyä aina ensi vuoden elokuuhun saakka.

Paneelikeskustelussa nousivat esiin historian oppien hyödyntäminen ja se, miten ekologisia oivalluksia saataisiin laajemmin käyttöön.

Välipaloina tilaisuudessa nähtiin mainioita vanhoja KAVIn (Kansallinen Audiovisuaalinen instituutti) tallentamia Elonet-filmejä. Tutustuimme Rakentamisen kehitykseen ja Kupittaan Saven tuotteiden valmistukeen. Erityistä riemastusta herätti vanha Mäntysuopa-mainos. Vanhoista filmeistä pääset nauttimaan Finnan kautta: https://elonet.finna.fi/.

Sarjan ensimmäinen DAMY Talks 1 ”Keittiöt” löytyy tästä linkistä.