Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo etenee hankejohtaja Kaarina Gouldin johdolla

– Suomi rakennettiin arkkitehtuurin ja muotoilun keinoin. Yksi uuden arkkitehtuuri- ja designmuseohankkeen tavoitteista onkin luoda ”tämän ajan kansallismuseo” kertoo hankejohtaja Kaarina Gould. Hän kävi syyskuun alussa kertomassa DAMYn hallitukselle uuden museon ajankohtaisia kuulumisia.

Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen vetää laaja-alaista ohjausryhmää, jonka tehtävänä on yhdessä Gouldin kanssa ohjata, edistää ja koordinoida hanketta. Sen vastuulla on säätiön perustaminen ja toimintamallin suunnittelu sekä rakennushankkeen valmistelu.  Nyt meneillään oleva hankevaihe tavoittelee, että alkuvuodesta 2023 saataisiin lopullinen toteutuspäätös.

Helsingin Makasiinirannan uudistuksen suunnittelukilpailu on menossa. Osallistujia on 11 ryhmää, joiden ehdotukset esitellään joulukuussa, ja joihin me kaikki voimme ottaa kantaa.

Keväällä -22 valitaan enintään neljä suunnittelijaryhmää jatkokehitykseen. Voittajan julkistus on luvassa syyskuussa 2022.

– Museon arkkitehtuurikilpailu voisi käynnistyä kevättalvella 2023, Kaarina Gould kertoo aikataulusta. Näillä näkymin museo voisi avautua vuonna 2026.

Uuden museon rahoitukseen on valtio alustavasti sitoutunut, samoin muutamat säätiöt. Helsingin kaupunki on henkisesti valmistautunut, joskin poliittinen päätös vielä puuttuu.

Nykyisten museoiden säätiöt sulautuvat perustettavaan uuteen säätiöön. Sille siirtyvät mm. nykyiset kokoelmat. Museota pyörittää yritys, johon molempien museoiden henkilöstö siirtyy. Se olisi vuokralainen tiloissa, jotka omistaisi todennäköisesti jokin kiinteistösijoittajayritys.

Uuden museon edistymistä esittelee lokakuussa avautuva sivusto admuseo.fi