Valoa keittiöön

Keittiön kehitykseen liittyvät unelmat ja keksinnöt olivat DAMY Talks 1:n teemana 3.6.2021. Tapahtuma toteutui Helsingin kaupungintalon juhlasalissa koronarajoitusten takia ilman yleisöä, mutta 1,5 tunnin ohjelman näet tästä linkistä. Tekniikan tohtori Laura Berger johdatteli aihepiiriin.

Padan matkaa nuotiolta induktioliedelle esitteli arkkitehti Esa Laaksonen. Kuvakavalkadissa oli keskiajan linnojen elämänmenoa, vanhaa pohjanmaalaista keittiötä, Helsingin kerrostalojen keskuskeittiöitä 40-luvulta, Frankfurt-keittiöprototyyppejä,  Le Corbusieren ja Aaltojen suunnittelua ym.

– Miten keittiöt ovat nyt muuttumassa? Robotit, applikaatiot, digitalisaatio leimaavat tulevaisuutta, olemme hektisessä muutosvaiheessa, Laaksonen pohti. – Mutta tarvitaan monenlaisia, yksilöllisiä ratkaisuja. Korostan kestävää kehitystä.

Astiastot meneisyyttä

Astioiden vallankumous on tuttua muotoilija, sisustusarkkitehti Tauno Tarnalle. Hän toimi 18 vuotta Sarviksen muoviesineiden suunnittelijana. Sodan jälkeen muovi kehittyi nopeasti. Tarnan ensimmäinen työ oli kevyt retkiastiasto Katrilli. 80-luvulla yleistyneet mikroaaltouunit vaativat omat muoviastiansa, mm. kakkuvuoan.

– Muotoilija Kaj Franck aloitti kotien astiameren purkamisen. Hänen Kilta, Teema ja Kartio-esineidensä idea oli monikäyttöisyys: yksi kuppi moneen tarpeeseen. Sovelsin samaa muovituotteissa, jotka valtasivat kesämökit ja retkireput, Tarna kertoi.

Arkkitehdit Laura Mattila ja Mikko Mertz havainnollistivat keittiöiden suunnittelua. He korostivat selkeyttä ja yksinkertaisuutta sekä toiminnallisuutta ja kestävyyttä. Puun tuntemus on olennaista. Muutoksissa on tunnettava myös kohteen historia.

– Turhat tavarat ja ylimääräiset koneet on karsittava, he esittivät.

Parhaat juhlat keittiössä

– Koneita vähemmän, luonnollisuutta enemmän, ennakoi sisustusarkkitehti Esa Vesmanen toivoen, että nuotio eli tuli, maa ja vesi ilmaantuvat näkyviin tulevaisuuden keittiöön. – Keittiöissä ovat silloinkin parhaat juhlat.

Materiaalit ja konkretia ovat lähtökohtia Vesmaselle, joka suunnittelee julkistilojen sisustuksia, näyttelyjä, huonekaluja ja muita sisustustuotteita.

DAMY Talks 2 ja 3 ”Historiallisia innovaatiokohtaamisia” järjestetään syksyllä.