Ilmaston talo syntyy perinteille

Katso DAMY HH -tallenne täältä!

Puistokatu 4, miten kaunis osoite! huokaisi kehitysjohtaja Anna Herlin. Ja miten sopiva ekologisesti kestävän kehityksen kotipesälle.

Monelle damylaiselle tuttu puuhuvila Puistokatu 4:ssä Helsingin Kaivopuistossa saa uuden elämän, jota esiteltiin DAMYn Happy Hour -etätilaisuudessa 25.5.2021. Keskustelua johdatti arkkitehti Esa Laaksonen, joka itsekin oli työskennellyt talossa.

Tiina ja Antti Herlinin säätiö yhdessä Nesslingin säätiön kanssa osti perinteikkään rakennuksen Arkkitehtuurimuseolta. Talo oli pitkään ollut kouluna ja museona, mutta sittemmin tyhjillään pahoin rapistunut.

– Tavoitteena on luoda Ilmaston talo eli tilat nykyistä laajemmalle ympäristökeskustelulle, joka kehittää sektoreita ja siiloja ylittäviä, ratkaisukeskeisiä visioita ja kuuntelee laajasti sidosryhmiä, Herlin kertoi.

Menossa on täydellinen peruskorjaus, ja avaus suunnitellaan vapun 2022 tienoille.

– Talosta on tulossa eri tieteenalojen tutkijoiden ja yhteiskunnan osa-alueiden työyhteisö, mutta myös kaupunkilaisten vierailukohde, joka tarjoaa kahvia ja oivalluksia. Monitoimitiloja tulee vuokrattaviksi, ja kaikille avoimia tapahtumia järjestetään, Herlin lupasi.

Arkkitehti Sarlotta Narjus, SARC Architects, esitteli mittavaa peruskorjausta. Julkisivu oli tullut elinkaarensa päähän, ja sisätiloissa riitti haasteita mm. toimivan nykytekniikan, esteettömyyden ja paloturvallisuuden kannalta.

– Suojelu asetti omat ehtonsa, mutta rakennuksen huonejärjestys pystyttiin hyödyntämään lähes sellaisenaan. Saniteettitiloja lisätään ja uusi hissi parantaa pääsyä ullakolle, joka nyt otetaan tutkijoiden käyttöön.

– Hienoja yksityiskohtia ovat esimerkiksi upean kaakeliuunin entisöinti ja kattomaalauksen siirto. Talon yleisilme säilytetään, vaikka tehdäänkin uusi terassi ja parvekkeet. Ikkunat korjataan. Väritys suunnitellaan yhdessä kaupunginmuseon kanssa, Narjus kertoi.

Esa Laaksonen kiteytti: 1800-luvun arvohuvila saa sellaisen aseman, joka sillä pitää olla. Ilmaston talo herättänee paljon kiinnostusta. Kannattaa liittyä Ilmaston talon postituslistalle – tapahtumia ja uutta tietoa luvassa!

Puistokatu 4

Helsingin Sanomat 2.2.2020: Ilmaston talo

LIVADY – Puistokatu 4 rakennushistorian selvitys