Uusi museo Makasiinirannan kärkenä

– Juuri nyt on oikea aika; uudelle museolle on kaikki onnistumisen edellytykset, totesivat yhteen ääneen Kaarina Gould, uuden museon hankejohtaja, ja Rikhard Manninen, Helsingin maankäyttöjohtaja, DAMYn Happy Hour -etäpalaverissa 20.5.2021. Keskustelun johdatteli professori Yrjö Sotamaa.

Katso youtube-video tapahtumasta

Kaarina Gould aloitti uuden työnsä toukokuun alussa. Aiemmin hän toimi viisi vuotta New Yorkissa Suomen kulttuuri-instituutin johtajana edistämässä muun muassa muotoilua. Uuden museon hankevaihe kestää vuoteen 2023, jonka aikana on tavoitteena päätös museon toteutuksesta.

Rikhard Manninen on museohankkeen ohjausryhmässä erityisesti linkkinä Helsingin keskustan kehitykseen.

18.8.2025

Siinä uuden museon avajaispäivä! Gould ja Manninen ehdottivat yleisön pyynnöstä. Uuden museon nimi olkoon heidän mielestään vielä arvoitus. Nimi ja brändi rakentuvat eri osista, vahvasta museaalisesta osaamisesta, arkkitehtuurista, toiminnan ytimestä ym.

Mannisen mukaan uusi museo on kaupungin ja valtion yhteinen ponnistus, jossa olennaista on kaupunkilaisten osallistuminen ja hyväksyminen.

Myös Gould odottaa yleisöä osallistuttavia prosesseja. Hänen mielestään esimerkiksi damylaisten Toiveiden tynnyri on hieno idea.

Makasiinirannan tulevaisuus

– Taustalla on pitkävaiheinen suunnittelu, kertoo Rikhard Manninen. – Eteläsataman alueen uudelleen järjestelyllä halutaan elävä, avoin ja elämyksellinen alue, jonka kärkenä on uusi museo, mutta mukana on ehkä paviljonkeja, kahviloita, ravintoloita ynnä muuta – ei kuitenkaan asuntoja.

Makasiinirannan kehitysideoita odotetaan ympäri maailmaa joulukuuhun mennessä.

Uudesta museosta järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu vuonna 2023.

uusimuseo.fi