Monitoimimies näyttelymestari Timo Vikkula

Aloitin jo opiskeluaikoinani 1984 keikkailevana näyttelypystyttäjänä Suomen Rakennustaiteen museossa (nyt Arkkitehtuurimuseo) Eliel Saarinen -näyttelyissä. Töideni ohessa tein keikkoja vuoteen 2001, jolloin minut pyydettiin näyttelyassistentiksi Puistokatu 4:n näyttelytoimistoon.

Siitä alkaen olen toiminut näyttelypäällikön ja -koordinaattorin apuna Arkkitehtuurimuseon näyttelyiden suunnittelussa, toteutuksessa ja kierrättämisessä Suomessa ja kansainvälisesti, kertoo Timo Vikkula.

Vikkula valmistui arkkitehdiksi 1999 Teknillisestä korkeakoulusta. Hän on suunnitellut ja toteuttanut itsenäisesti yli kymmenen Arkkitehtuurimuseon näyttelyä.

Työtäni on omien ja vierailevien näyttelyiden toteuttaminen. Vastaan myös kiertonäyttelyiden kuljetuksista ja pystytyksistä. Työni palvelee museossa kävijöitä. Näyttelyiden onnistunut toteuttaminen on edellytys museon menestykselle – toteutamme museon perustehtävää, arkkitehtuurin tunnetuksi tekemistä ja esittelemistä yleisölle.

Tyypillistä työpäivää ei ole, Vikkula sanoo. – Näyttelyä valmisteltaessa työni voi sisältää suunnittelua, neuvotteluja ja yhteydenpitoa esimiehen ja yhteistyötahojen kanssa, sopimista tavarantoimittajien kanssa, tavaroiden kuljetusta, koerakenteiden tekemistä, omien näyttelykalusteiden valmistusta yms.

Näyttelyn pystytyksen aikaan Vikkula toimii pystyttäjien esimiehenä ja ohjaajana, tekee heidän kanssaan kaikkea mahdollista, pitää huolta tarvikkeiden riittävyydestä ja hoitaa mm. valaisu-, av- ja sähköasennuksia.

Väliaikoina ylläpidän näyttelyitä ja niiden vaatimia olosuhteita, osallistun tulevien näyttelyiden valmisteluun, teen hankintoja ja ylläpitoa näyttelyjen vaatiman varastoinnin osalta, osallistun talotekniikan asioihin ja teen sekalaisia lähinnä teknisiä suoritteita museon muun henkilöstön pyynnöistä.

Uusi museo tuo uusia mahdollisuuksia

Tuleva arkkitehtuuri- ja designmuseo tuo uusia tuulia ja strategista valmistelua minunkin suuntaan. Mutta en todennäköisesti ehdi mukaan uuden museon toimintaan ennen eläköitymistä.

Uusi rakennus parempien näyttely- ja varastotiloineen tuntuu hienolta, sillä nykyisin toimimme varsin puutteellisissa tiloissa ja vajailla henkilöresursseilla. Odotan myös mielenkiinnolla ranta-alueen suunnittelua ja muotoutumista.

Arkkitehtoniset suosikkisi?

Hyvää arkkitehtuuria löytyy kaikenlaisista tyylisuunnista. Jugend ja uusrenessanssi ovat minulle läheisiä ja silmää miellyttäviä. Funktionalismilla ja 20-luvun klassisismilla on myös suosikkikohteensa. Muutoin miellyttävät vaikkapa gotiikan katedraalit, Italian renessanssi, manierismi ja barokki, Wienin jugend, Gaudin useimmat työt, Frank Lloyd Wrightin pientalot, Charles Rennie McIntoshin art nouveau, Hans Scharounin sekä Hinrich ja Inken Ballerin Berliinissä tekemät työt. Lista voisi jatkua pitkään…

Timo Vikkula. Arkkitehtuurimuseon kuva-arkisto.