DAMY HH tiistaina 27.4. klo 16–17.30

Tapaamme tulevassa Damyn HH tilaisuudessa vuonna 2013 perustetun Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen Archinfon viime keväänä valitun johtajan, Katarina Siltavuoren. Keskuksen taustaryhmät ovat Safa, ATL, Aalto-Säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Rakennustietosätiö RTS.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa nyt toista kertaa Suomen paviljongista Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, ja on vuoden 2021 näyttelyn tilaaja.  Venetsian biennaalin 17. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely siirrettiin koronapandemian vuoksi vuodella eteenpäin, mutta kuraattori Hashim Sarkisin näyttelylle valitsema teema “How will we live together?” on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Biennaali on avoinna yleisölle 22.5.–21.11.2021. Lue lisää biennaalin verkkosivuilta täältä.

Helsinki, Marttila 1941–1943.

Suomen paviljongin New Standards -näyttelyn on kuratoinut Aalto-yliopiston opettaja-tutkija-kolmikko Laura BergerPhilip Tidwell ja Kristo Vesikansa. Näyttely tarkastelee historian hetkeä, jolloin arkkitehdit ja teollisuusyritykset ryhtyivät yhdessä ratkaisemaan polttavaa kysymystä Karjalan evakkojen asuttamiseksi.

Sodan keskellä kehitetyt esivalmistetut talot uudistivat Suomen rakennusteollisuutta ja johtivat maailmanlaajuiseen vientiin: Vuonna 1940 perustetun Puutalo Oy:n taloja vietiin seuraavan viidentoista vuoden aikana kaikille asutuille mantereille 8,000,000 neliömetriä, eli noin 120,000 rakennusta. Aikakausi muokkasi voimakkaasti suomalaista asumisen maisemaa, mutta tämän lisäksi suomalaisia puutaloja löytyy edelleen nykypäivänä eri maista, aina Kolumbiasta Tanskaan. Lisää tietoa näyttelystä ja Puutalo Oy:stä löydät täältä.

Keskuksen strategiassa painopistealueita ovat viestintä, kansainvälinen toiminta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. www.archinfo.fi

Muotoilun tiedotuskeskus -hankkeen valmisteluvaihe vuonna 2020 saatiin päätökseen ja sen toiminta aloitetaan, kunhan tiedotuskeskuksen tehtävät, strategia ym. ovat valmistuneet. Tähän tehtävään valittiin projektipäälliköksi Katja Lindroos ja sille rekisteröitiin nimi Finnish Design Info. Mukana keskustelussa ovat Katja Lindroos ja viestintäasijantuntija Reetta Haarajoki. Hankkeessa ovat mukana kuusi keskeistä muotoilualan organisaatiota, Aalto-yliopisto, Design Forum Finland, Designmuseo, Grafia, Ornamo ja Helsinki Design Week.

  • Katja Lindroosin sanoin ” On etuoikeus päästä rakentamaan täysin uutta organisaatiota kertomaan muotoilun mahdollisuuksista ja vahvistamaan yhtä maamme hienointa bränditarinaa eli Finnish Designia.”

Keskustelua moderoivat sisustusarkkitehti Lena Strömberg ja yhteistyöpäällikkö Piia Lehtinen.