Lahti vastaa ympäristöhaasteisiin

Videolinkki tähän HH-tapahtumaan https://youtu.be/ryJ1oTAtbMg

Lahti on nimetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Tämän taustoja ja merkitystä avasi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen Damyn Happy Hour -zoomissa 30.3.2021.

Euroopan komissio on nimennyt ympäristöpääkaupungin vuodesta 2010. Aiemmin kunnian ovat saaneet mm. Tukholma, Oslo ja Lissabon. Nyt hakijoina oli yli 50 kaupunkia.

Valintakriteerit korostavat kaupungin edelläkävijyyttä ympäristöhaasteissa. On toimittava esimerkkinä muille kaupungeille ja kehitettävä innovatiivisia ratkaisuja, parannettava elämänlaatua, hyvinvointia, osallisuutta ja luonnon suojelua.

– Lahdessa olemme tehneet pitkäjänteisesti, jo 25 vuoden ajan, ympäristötyötä. Tavoitteemme on olla Suomen johtava kaupunki ympäristöasioissa, kuten päästöjen leikkauksessa, kierrätyksessä ja jätteiden hyödyntämisessä, Pekka Timonen esitteli.

Nimityksen myötä Lahti arvioi saavansa muun muassa mainetta ja kansainvälistäkin näkyvyyttä, lisää matkailua, uusia työpaikkoja, uusia rahoitusratkaisuja ja uudenlaista osallistavaa yhteistyötä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kesken.

Lisää greenlahti.fi

KISU-suunnittelulla pitkää ikää ja kierrätettävyyttä

– Muotoilijan pöydällä syntyy jopa 80 % tuotteen ympäristövaikutuksesta. Siksi muotoilijan on ymmärrettävä myös kierrätysprosessit, korosti Annariina Ruokamo, joka toimii TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä Lahden LAB-ammattikorkeakoulussa.

Kolmevuotisessa KISU-hankkeessa on syntynyt oppaita, työpajoja, seminaareja ja konsepteja, kuten liiketoiminnan kestävämpää kehitystä ja uusia toimintamalleja. Mukana hankkeessa ovat olleet vaatealan Dusty ja Népra sekä kalusteyritys Novart.

Ks. lisää lab.fi/projektit/kisu-tuotesuunnittelu
Kysymyksiä ja kommentteja annariina.ruokamo@lab.fi

Rehome helpottaa kriisiajan elämää

– Ideamme on kehittää ja tuottaa huonekaluja aaltopahvista ja vanerista pakolaisten perustarpeisiin kriisioloissa. Hätämajoitushanke sai alkunsa, kun Hennalan vastaanottokeskus otettiin käyttöön 2015, selosti projektipäällikkö Katariina Mäenpää Lahden LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista.

– Nopeasti pystytettävä kuivakäymälä valittiin vuoden ilmiöksi ja sai Phenomena-erityiskunniamaininnan 2019. Hätämajoituskalusteet valmistetaan ylijäämästä ja ne ovat kierrätettäviä tai sopivat energiantuotantoon.

Yhteistyöstä neuvotellaan esimerkiksi humanitääristen järjestöjen kanssa.

Lisää rehome/furniture.com

Lahti esillä myös DAMYn kevätkokouksessa 7.4.2021

Kevätkokouksen jälkeen noin klo 17.30 johtaja Marita Kajander esittelee Malvan, Lahden uuden visuaalisten taiteiden museon kokoelmia ja tulevaisuutta. Malva avataan keväällä 2012 Malski-keskuksessa.

Remontissa olevan Lahden historiallisen museon tutkija Riitta Niskanen kertoo rakennussuojelun haasteista ja museon tulevaisuudesta.