Digitaalisia museopalveluita kannattaa kehittää

Nykyisin verkkonäyttelyt rakentuvat pääosin videoiden tai yksittäisten kuvien varaan, vaikka museovierailun sydän ja idea on aivan muuta.

NÄYTTELYIDEN ja teosten katsominen verkossa on koronavirustilanteen myötä noussut tärkeäksi ja usein ainoaksi mahdollisuudeksi nauttia museoiden tarjonnasta (HS 9.1.). Museoiden ja kulttuuriperinnön digitalisaation kuluttajasovellukset ovat ottamassa ensimmäisiä mutta nopeutuvia askeleitaan. Suomessa voisimme olla edelläkävijöitä Euroopassa ja jopa koko maailmassa.

Museotoiminnan ja kulttuuriperinnön digitalisaation edistämiseksi John Nurmisen säätiö ja Suomen museoliitto lanseerasivat viime keväänä kunnianhimoisen Digimuseo.fi-palvelun. Palvelun kautta voi tutustua museoissa esillä oleviin näyttelyihin – kuten Presidentinlinnan virtuaalikierrokseen – ja lisäksi vierailla kohteissa, joihin muilla keinoin ei ole pääsyä. Digitaaliseen museoon voi saapua vieraaksi mistä päin maailmaa tahansa. Lisäksi palvelu mahdollistaa verkkonäyttelyn tuottamisen kokoelmista, jotka eivät käytännössä koskaan pääse esille museorakennuksissa.

Nykyisin verkkonäyttelyt rakentuvat pääosin videoiden tai yksittäisten kuvien varaan, vaikka museovierailun sydän ja idea on aivan muuta. Museovierailu on ensisijaisesti sosiaalinen elämys. Vain alle 20 prosenttia ihmisistä vierailee museoissa yksin. Digimuseo.fi-palvelussa tarjoamme ratkaisuja, jotka mahdollistavat verkkonäyttelyvierailun sosiaalisen ulottuvuuden. Tämän merkitys korostuu etenkin nyt, kun vietämme koronavirusepidemian vuoksi paljon aikaa eristyksissä muista.

Kutsummekin yhteiseen työhön niin museot, taide- ja kulttuuriperintökokoelmien haltijat, yritykset ja valtiovallan kuin muutkin säätiöt. Se uusi Supercell voi syntyä myös digiteknologian ja kulttuurin liitosta.

Annamari Arrakoski-Engardt
toimitusjohtaja, John Nurmisen säätiö

Kimmo Levä
pääsihteeri, Suomen museoliitto