Nyt kehitetään uuttamuseota

Mitä kuuluu uusimuseo-hankkeelle, moni ihmettelee. Museonjohtaja Jukka Savolainen toteaa, että odotetaan valtion päätöstä. Nyt valmistellaan uuttamuseota kehittämällä nykyisten toimintaa.

– Valtion budjettikeskusteluissa maalis-huhtikuun vaihteessa museohanke on esillä. Toivottavasti lisäbudjetista irtoaa riittävä summa konkreettiseen valmistelutyöhön.

– Olemme innokkaita pääsemään hankevaiheeseen, luomaan hankeorganisaation ja etenemään hankesuunnitteluun.

Savolainen korostaa, että uusimuseo on neljän tahon yhteishanke, jossa ovat paitsi Arkkitehtuuri- ja Designmuseot opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki.

Helsingin Eteläsatama on kaupungin ykkösvaihtoehto sijainnille. Alueen kokonaissuunnitelma on tarpeen.

– Museon paikka ei sinänsä ole ratkaiseva, vaan oleellisinta on: miksi uusimuseo on tärkeä, mikä sen sisältö, anti ja voima on, sanoo va. museonjohtaja Reetta Heiskanen. Hän huomauttaa, että valtakunnallisena vastuumuseona uudenmuseon vaikutus säteilee koko maahan. Siitä tulee tulevaisuuden alusta luoville aloille ja Suomi-brändin lippulaiva.

Museonjohtajat lupaavat, että nykymuseoiden toiminnot ja palvelut ovat mahdollisimman korkealuokkaisia ja monipuolisia, jotta yleisö kokee ne kiinnostavina ja tarpeellisina. – Näin luodaan hyvä pohja uudellemuseolle.

Jukka Savolainen on Designmuseon johtaja, Reetta Heiskanen Suomen arkkitehtuurimuseon väliaikainen johtaja. Haastattelu tehtiin 9.1.2020.
Linkki Arkkitehtiuutisiiin 12/2019, jossa on artikkeli ”Uuden museon on puhuteltava ihmisiä”.