Museonystävät koolla Varkaudessa, DAMY mukana

Museonystävien (MYY) vuotuinen valtakunnallinen tapaaminen oli Varkaudessa 14.–15.9.2019. Osallistujia oli noin 60, yhdistyksistä ympäri maan.

Varkaus tarjosi mielenkiintoisia kohteita ja värikästä historiaa

Isäntä Warkauden museoiden ystävät on vasta nelivuotias, mutta hyvässä vauhdissa. Ystävät panostavat monin tavoin kaupungin teollisen historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Uraauurtavana hankkeena yhdistyksen jäsenet haastattelevat yritysten vanhoja työntekijöitä teemalla aikalaistarinoita.

MYY:n tulevaisuutta?

MYY-jäsenille heitettiin ehdotus: viimeisimpien MYY-tapaamisen järjestäjät koolle kehittämään uusia toimintoja, joilla parannetaan yhdistysten näkyvyyttä, lisätään vaikuttavuutta ja nuorennetaan jäsenistöä.

Hienoa rakennusperintöä

Varkaudesta kehittyi 1800-luvun lopulta 1960-luvulle merkittävä paperi- ja konepajateollisuuden keskus. Historia on värikäs ja mielenkiintoinen. Metsät ja vesivoimat valjastettiin teollisuuden käyttöön.

Kaupungin teollisen arkkitehtuurin, samoin kuin siihen liittyvän huvila- ja asuntorakentamisen historia on vailla vertaansa. Arkkitehtejä olivat mm. Thomén-veljekset, Alvar Aalto, Kalevi Väyrynen (kaupunginarkkitehti) ja Kristian Gullichsen.

Varkautta voisi luonnehtia Ahlström-kauppalaksi; niin suuri oli suvun merkitys työnantajana.

MYY-osallistujat tutustuivat vanhoihin huvila-alueisiin, 50-luvun kerrostaloihin ja vesitorniin. 18-kerroksinen asuintalo, jossa oli vesitorni, rakennettiin vuonna 1954-1956, arkkitehtina Kalevi Väyrynen. Varkauden hieno pääkirkko on vuodelta 1939, ja sen suuri alttarifresko on Lennart Segerstrålen teos.

Varkauden näkyvin maamerkki, 45 m korkea 18-kerroksinen asunto- ja vesitorni valmistui 1954.

Lennart Segerstråhlen alttarifreskoa Varkauden pääkirkossa pidetään Pohjoismaiden suurimpana: 240 neliömetriä.