KOKO KANSAN ARKKITEHTUURI- JA DESIGNMUSEO

6.6.2019

Olemme ilahtuneita siitä, että Arkkitehtuuri- ja designmuseon edistäminen kirjattiin hallitusohjelmaan.

Suomi-brändi perustuu paljolti arkkitehtuurimme ja muotoilumme kansainväliseen tunnettuuteen. Matkailukohteena uusi museo rakennuksineen ja sisältöineen tulee vastaamaan kysyntään. Sillä on huomattavia välillisiä vaikutuksia yhteiskuntaan ja luovaan talouteen. Uudesta Arkkitehtuuri- designmuseon yhdistävästä museosta saadaan vetovoimainen valtakunnallinen vastuumuseo. Se palvelee monipuolisesti koko maata. Näyttelyiden kierrättäminen ja tapahtumien järjestäminen sekä arvokkaiden kansallisten kokoelmien avaaminen kaikkien käyttöön on suuri askel kohti yhdenvertaista kulttuuria.

Uuden museon tehtävänä on herättää keskustelua, edistää luovuutta ja vaikuttaa hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen. Ilmastonmuutos, asumisen ja liikkumisen uudet muodot, luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, uudet materiaalit ja teknologiat, kiertotalous, monikulttuurisuus ym. ajankohtaiset ilmiöt vaativat tutkimusta ja monialaista keskustelua, mutta ennen kaikkea tekoja. Uusi Arkkitehtuuri- ja designmuseo voi olla jäänsärkijä. Se voi tarjota vaikuttamisen alustan, koota yleisönsä aktiiviseksi kumppaniksi.

Arkkitehtuuri ja muotoilu koskettavat kaikkia arjessa. Uuden museon monialainen verkostoituminen tarjoaa luovan alan tekijöille kohtaamispaikan, missä voi vaihtaa ideoita ja luoda uutta. Erityisen merkityksellistä se on mikroyrityksille ja nuorille osaajille. Aikamatkailu, perinnöstä oppiminen ja itse tekeminen ovat tärkeä osa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta.

Tilaus uudelle museolle on vahva. DAMY ry:ssä on yli 500 innokasta museonystävää, jotka olemme vakuuttuneita, että maamme ansaitsee uudenlaisen, näyttävän ja kantaa ottavan Arkkitehtuuri- ja designmuseon.

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry
Maire Mattinen, puheenjohtaja