Ovet aukesivat meille presidentin odotussalia ja kellotornia myöten

DAMYn juhlavuoden avasi 25.1.2017 vierailumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnitteleman maailmankuulun päärautatieaseman hallinto-osaan sekä kellotorniin. Kiersimme VR:n arkkitehti Pirjo Huvilan johdolla 1909 käyttöön otetun hallintorakennuksen pitkiä käytäviä ja upeita porrashuoneita. Ihailimme Saarisen suunnittelemia alkuperäisiä huonekaluja ja kuulimme hauskoja tarinoita siitä, miten kokoukset lyhenevät, kun niissä istutaan epämukavissa istuimissa… Onni oli myötä ja pääsimme tutustumaan juhlalliseen, alun perin keisarille suunniteltuun, korkea-arvoisten vieraiden odotussaliin eli presidentin odotushuoneeseen.

Hallintorakennuksen porrashuoneet ja käytävät alkuperäisine ovineen on luokiteltu suojeltaviksi. Yksilöllisin kaiverruksin koristellut puiset porraspilarit ja -kaiteet sekä seinien koristemaalaukset kuvastavat jugendin muotokieltä ja väritystä. Tunnelmassa on kuitenkin jo aavistus klassisesta selkeydestä ja monumentaalisuudesta.

Osa huonekaluista on Eliel Saarisen varta vasten sinne suunnittelemia ja osa sarjatuotannossa olleita tammikalusteita. Koska paljon alkuperäisiä huonekaluja on kadonnut aikojen saatossa, joistain niistä on teetetty kopioita. Säilyneet tuolit ja pöydät ovat hyvää tekoa eikä 107 vuoden käyttö ole niitä nujertanut.

Vierailumme huipentui, kun osa meistä kiipesi lähes 50 metrin korkuiseen kellotorniin. Valmistuttuaan se oli Helsingin ensimmäinen korkea torni ja toimi muutaman vuoden näköalapaikkana. Pääsimme ihailemaan kaupungin iltavalaistuja näkymiä kaikkiin ilmansuuntiin tornin parvekkeilta.

VR on päättänyt siirtää pääkonttorinsa Pasilaan ensi vuonna. Tämän myötä hallintorakennuksen runsaat 20 000 kerrosneliötä vapautuvat uuteen käyttöön. Yhdessä arvailimme mitä tiloille tapahtuu – olisivatko nämä keskeiset neliöt otettavissa kulttuurin ja kansalaisten käyttöön…

Tämäkin vierailu on esimerkki siitä miten DAMYn jäsenyys avaa ovia kohteisiin, joihin pääsemisestä voi muutoin vain haaveilla…

Julkaistu 29.1.2017

Museoiden mielenkiintoinen näyttelyvuosi

Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa on tarjolla tänä vuonnakin mielenkiintoisia näyttelyjä sekä ohjelmallinen kesäpiha. DAMYn jäsenet saavat näyttelyistä enemmän irti, kiitos meille tarjottavien ennakkoesittelyjen. Lisäksi damylaiset ovat tervetulleita näyttelyiden avajaisiin ja avustamaan museoissa.

Tutustu muihin upeisiin jäsenetuihimme ja liity ystävien joukkoon tästä!

Arkkitehtuurimuseo

Iso näyttelysali

–19.2. | Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi – 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria

Viime syksynä avattu näyttely vie kävijänsä arkkitehtuurimatkalle 1960-luvun Suomeen, ja sen ohjelmisto ihan konkreettisesti.

1.3.–27.8. | Kuinka Suomi modernisoitiin – 200 piirustuksen tarina

Näyttely tuo esiin modernin Suomen syntyä ja kehitystä 200 arkkitehtuuripiirustuksen kautta ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

6.9.–helmikuu 2018 | Alvar Aalto -mitali 50 vuotta -juhlavuosinäyttely

Näyttely juhlistaa Alvar Aalto -mitalin juhlavuotta esittelemällä kaikki sen voittajat.

Pieni näyttelysali

1.3.–28.5. | Viiva, kuva ja tila – Sakari Laitisen konstruktioita

Arkkitehti Sakari Laitisen kuvataiteellista tuotantoa esittelevä näyttely.

7.6.–27.8. | Perspektiivejä – Arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen

Arkkitehdin ääni -näyttelysarjan uusin osa

6.9.–19.11. | Alvar Aalto -mitali 2017

Näyttely esittelee 5.9. julkaistavan voittajan

29.11.–helmikuu 2018 | Lapin matkailua luotiin maisemilla ja arkkitehtuurilla

Näyttely avaa kiinnostavia näkymiä Lappiin ja sinne aikoinaan tehtyyn korkealuokkaiseen matkailurakentamiseen.

Kesäpiha museoiden välissä kesä-elokuussa

Kota-nimisen tilan toteuttavat Oulun yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat. Kesän aikana Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo järjestävät Space for Ideas -aiheista ohjelmaa pihalla.

Designmuseo

4.2.– | Utopia nyt – kertomus suomalaisesta muotoilusta -kokokelmanäyttely

Museon kokoelmanäyttely avataan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi täysin uusittuna 4.2. Se jakaantuu viiteen teemaan ja muotoiluhistoriaa avataan elävinä tarinoina.

Päänäyttelyt

–5.3. | Kirsti Rantanen

Tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen viime vuonna avattuun näyttelyyn on koottu hänen elämäntyönsä 1950-luvulta lähtien.

24.3.–24.9. | Enter and Encounter – kutsu huomiseen

Museon ja Ornamon optimistisessa yhteisnäyttelyssä on esillä suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta ja katse on tulevaisuuteen.

10.11.–4.3.2018 | Kalifornia

Lontoon Design Museumin California-kiertonäyttely esittelee Yhdysvaltojen länsirannikolla syntynyttä muotoilua ja alueen voimakasta vaikutusta globaaliin muotoilukulttuuriin.

Gallerianäyttelyt

27.1.–12.3. | Pauliina Pöllänen: Half Full
24.3.–29.5. | 100 esinettä Suomesta
9.6.–27.8. | Margrethe Odgaard
7.9.–29.10. | A Billion Scissors Sold – A Billion Stories Told: Fiskarsin sakset 50 vuotta
10.11.–14.1.2018 | Kaj Franck -muotoilupalkinto 2017

Julkaistu 22.1.2017

Juhlavuotemme vilkkaasti käyntiin

30-vuotisjuhlavuotemme avaa tammikuussa tutustumiskäynti Eliel Saarisen kädenjälkeen, upean Helsingin päärautatieaseman hallintorakennukseen. Osa ryhmästämme pääsee myös kiipeämään korkeuksiin aseman kellotorniin.

Helmikuussa ystävyys yhdistää luonnollisesti ystävänpäivänä, jota juhlimme 60-luvun hengessä Alvar Aallon ateljeessa.

Maaliskuussa käymme EMMA-klubin vieraana näyttelykeskus WeeGeessä sekä tutustumme Hagelstamin huutokauppaan. Lisäksi kokoonnumme vuosikokoukseemme päättämään muun muassa DAMYn strategiasta.

Tarkat tiedot tapahtumistamme ja niihin ilmoittautumisesta löydät äskettäin lähettämästämme jäsentiedotteesta. Etkö ole vielä jäsen? Liity nyt ja pääset nauttimaan juhlavuotemme säihkyvästä tapahtumatarjonnasta, kokemaan kanssamme elämyksiä ja mukavaan seuraamme – tutustumaan meihin arkkitehtuurin ja muotoilun ystäviin.

Kevään muuta ohjelmistoa suunnittelemme täyttä päätä. Julkaisemme tiedot näistä tapahtumistamme seuraavassa jäsentiedotteessa maaliskuussa.

Julkaistu 16.1.2017

Kolmikymppinen uudistuu ja katsoo tulevaan

30 vuotta täyttävä yhdistyksemme uudistuu. Hallitus on valmistellut merkittäviä asioita, kuten strategiaa DAMYlle. Sitä on suunniteltu yhdessä jäsentemme sekä ystävämuseoidemme kanssa. Tavoitteena on katsoa tulevaan ja kiteyttää strategiaan mitä DAMY on, miltä pohjalta toimimme, mihin tähtäämme ja painotumme toiminnassamme sekä mitä konkreettisesti teemme strategiset tavoitteet saavuttaaksemme. Jäsenemme hyväksyvät strategian vuosikokouksessa 29.3.2017.

Tämä juhlavuosi on alkanut uuden jäsenrekisterisovelluksen käyttöön ottamisella. Sen avulla olemme saaneet uudistetuksi ja helpotetuksi tapahtumiimme ilmoittautumista, joka onnistuu nyt verkossa. Rajattujen resurssiemme valossa sillä, että uusi jäsenrekisteri tehostaa toimintaamme vähentämällä manuaalista työtä, on myös merkitystä.

Kehitämme myös jäsentiedotettamme vuoden aikana sisältöä jäsentelemällä ja tiivistämällä luettavuuden parantamiseksi.

Tulemme myös ottamaan huomioon jäsentemme jäsenkyselyssämme ehdottamia, toteuttamiskelpoisia ja kokeilemisen arvoisia ideoita.

Kolmikymppisellä on vauhti päällä – uutta kohti!

Julkaistu 9.1.2017

Vuosi 2017 on DAMYn säihkyvä juhlavuosi

DAMY juhlii 100 vuotta täyttävän Suomen rinnalla – ystävyys on yhdistänyt DAMYssä pian jo 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi tapahtuma- ja muu ohjelmamme tulee tarjoamaan jäsenillemme aiempaa monipuolisemman ja runsaamman juhlakattauksen – paljon laadukasta ja mielenkiintoista.

Alkuvuoden ohjelmamme on valmisteluvaiheessa ja julkaisemme sen tässä kuussa ilmestyvässä jäsenkirjeessämme. Muunkin ohjelmiston suunnittelu on käynnissä.

Jos et ole vielä mukana nauttimassa jäsentarjonnastamme, nyt jos koskaan on aika liittyä! Se käy näppärästi tästä. Tule mukaan ystävien joukkoon nauttimaan upeasta juhlavuoden ohjelmasta ja DAMYlaisten mukavasta seurasta.

Julkaistu 3.1.2017

Jouluiloa damylaisille

Kiitos damylaisille kuluneesta vuodesta – olemme retkeilleet sekä saaneet upeita elämyksiä hyvästä arkkitehtuurista ja muotoilusta – paljon uutta on koettu ja ystävyys on osoittanut voimansa!

Ilahduttavan moni teistä vastasi jäsenkyselyymme. Näillä eväillä saamme hiottua strategiamme valmiiksi vuosikokouksessamme käsiteltäväksi. Suurkiitos myös uusista avauksista, monipuolisista ideoista ja lupauksista auttaa sekä DAMYa että ystävämuseoitamme.

Joulunajan hiljentymisen jälkeen suuntaamme katseet kohti juhlavuotta 2017: DAMY täyttää 30 vuotta ja Suomi 100 vuotta – yhdessä! Vuosi tulee tarjoamaan entistä enemmän ajankohtaisiin asioihin pureutuvia työpajoja ja seminaareja sekä tietysti iloista juhlintaa. Ekskursio-ohjelmamme jatkuu nykyistäkin monipuolisempana. Ystävänpäivä aloittaa juhlakimaran ja kaikkea hauskaa on tiedossa koko vuodeksi.

Hyvää joulua ja intoa juhlavuodelle!

Maire Mattinen

puheenjohtaja

Luentosarjan illasta kehkeytyi vilkas ja hedelmällinen keskustelutilaisuus

Kulissien takana – kurkistus museoiden arkeen -luentosarjamme jatkui tänään 22.11.2016. Aiheena oli museonjohtajan työ sekä mitä ajankohtaista on ilmassa. Esiintyjät – Juulia Kauste Arkkitehtuurimuseosta ja Jukka Savolainen Designmuseosta – olivat valmistelleet yhteisen esityksen, joka osoittautui osallistamiseksi. Yleisölle heijastettiin yksi dia, jossa oli joukko johtajamisen osa-alueita keskustelun pohjaksi.

Ja sitähän syntyi. Niin vilkkaasti, että aika tuntui loppuvan kesken. Ilta osoittautui hedelmälliseksi: johtajien kerrottua taustoistaan kuulimme ja keskustelimme innolla muun muassa museotoiminnan että johtamisen kehittymisestä ja tulevaisuuden näkymistä, työskentelytapojen muutoksesta, arkipäivän työhän nykyään oleellisesti kuuluvasta kansainvälisyydestä, miten perinteisestä kokoelma- ja näyttelymuseosta on kehitytty nykyajan verkoissa ja arjessa mukana olevaksi ja tietoa jakavaksi, samoin yhteiskunnallisiin kysymyksiin kantaa ottavaksi toimijaksi.

Myös siitä miten museorahoituksen leikkaukset ovat muuttaneet suhtautumista ja fokusta: on mietittävä miksi ja ketä varten museo on olemassa, uudenlaista ansaintalogiikkaa, mitä tehdään ja miten museon ja sen työn arvo saadaan näkyväksi. Sekä paljon, paljon muuta mielenkiintoista, ja kyllä: viime aikojen kuuma puheenaihe –  Guggenheim – pulpahti mukaan eläväiseen ajatustenvaihtoomme.

Lämmin kiitos Jukalle ja Juulialle ajastanne ja mielenkiintoisesta, meidät mukaan temmaneesta keskustelu-lähestymistavastanne.

Jäsenkyselymme antoi hyvää osviittaa ja oivia ehdotuksia – kiitos vastaajille

Jäsenkyselymme on päättynyt. Kiitämme lämpimästi siihen osallistuneita, viidennestä jäsenistämme, jotka antoivat aikaansa vastatakseen aika määrään kysymyksiä.

Vastaajat olivat pääsääntöisesti toimintaan tyytyväisiä. Kehittämiskohteista selkeimmin esiin nousi tapahtumailmoittautuminen. Tuo näkemys samoin kuin muutama muukin tukee DAMYn hallituksessa jo pohdittuja uudistamisajatuksia. Ideoita ekskursio- ja matkakohteiksi, muiden tapahtumien sisällöksi sekä luentoaiheiksi kertyi kiitettävän runsaasti, myös muita näkemyksiä toiminnasta. Niistä riittää toteutettavaa pitkäksi aikaa.

Hallitus analysoi kyselyn vastaukset tarkkaan. Niitä hyödynnetään strategian laadinnassa ja toiminnan suunnittelussa sekä sen kehittämisessä nykyistä vielä paremmaksi.

Jäsenkyselyn osa 2 koski DAMY- ja museoystävätoimintaa sekä antoi mahdollisuuden ilmoittautua siihen mukaan. Toistakymmentä jäsentä – jo toiminnassa olevien lisäksi – on valmis antamaan aikaansa DAMYlle ja/tai museoile ja samalla rikastuttamaan elämäänsä. Kerromme lähiaikoina museoille toimintaan mukaan ilmoittautuneiden tiedot ja heidän kiinnostuksen kohteensa yhteydenottoa varten.

Tervetuloa kurkistamaan museoiden kulissien taakse 22.11.2016

Kulissien takana – kurkistus museoiden arkeen -luentosarjassamme tiistaina 22.11. kello 18–19.30 Designmuseon auditoriossa kuulet mielenkiintoisia näkemyksiä suoraan huipulta: esiintymässä ovat museonjohtaja Juulia Kauste Arkkitehtuurimuseosta ja Jukka Savolainen Designmuseosta.

Meillä on ilo toivottaa tervetulleiksi iltaan ihan kaikki: jäsentemme lisäksi heidän tuttavansa ja ns. suuri yleisö. Haluamme esitellä DAMYn toimintaa ja tarjontaa. Tapahtumaan osallistuminen on maksutonta ja pääset mukaan ilman museon sisäänpääsymaksua.

Museonjohtajat valottavat millaista museon johtaminen ja johtajan työ on: mitä kaikkea päivään mahtuu. Kuulemme myös mitä ajankohtaista on ilmassa. Tule ihmeessä mukaan kurkistamaan kulissien taakse: luvassa on taatusti ajankohtaista ja mielenkiintoista asiaa sekä keskustelua.

Designmuseon osoite on Korkeavuorenkatu 23. Raitiovaunu 10 tuo oven eteen.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2016 Juhani Salovaaralle – näyttely Designmuseossa

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saa tänä vuonna professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara. Hänen uransa muotoilijana ja muotoiluyrittäjänä on ollut pitkä ja monipuolinen. Salovaara on ensimmäisiä teolliseen muotoiluun alusta alkaen erikoistuneita suunnittelijoita ja toiminut muotoilijana lukuisilla eri teollisuuden aloilla. Design Forum Finland jakoi palkinnon jo 25. kerran.

Salovaaran uraa esittelevä palkintonäyttely avautuu Designmuseossa huomenna 11.11.2016 ja jatkuu tammikuun puoleen väliin.