Kierros muuttuvassa miljöössä

Toivottu uusintakävely Vallilan Konepaja-alueella tutustutti 25 damylaista muuttuvaan teollisuusmiljööseen 20.5.2022.

Kaupunkiopas Juhani Styrman ja damylainen, VR:n ex-arkkitehti Pirjo Huvila johdattivat uusiokäyttöön korjattuihin kohteisiin, Amerin pääkonttoriin, Folks-hotelliin ja Kansallisteatterin näyttämölle.

Vallilan konepaja-alueen valtava koko, suojellut junahallit ja uudisrakennukset näkyvät Folks-hotellin kattoterassilta. Pirjo Huvila opasti damylaisia.

Suojellun rakennuksen, nykyisen hotellin hieno kattomaalaus.

Mylly inspiroi taideopiskelijoita

Pieni joukko damylaisia (nopeimmat!) pääsi tutustumaan Taideyliopiston uuteen Mylly-rakennukseen 12.5.2022 Helsingissä. – Pieni joukko siksi, ettei opiskelua sallita häirittävän.

Mylly valmistui syksyllä 2021. Arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehdit, pääsuunnittelijanaan Asmo Jaaksi.

– Muunneltavuus, yhteisöllisyyden tukeminen ja sovittaminen vanhaan tehdasmiljööseen olivat suunnittelun lähtökohdat. Tila on valmis vasta, kun taideyliopistolaiset ottavat sen haltuunsa, Asmo Jaaksi totesi.

Taideyliopiston Taideakatemian rakennus sai nimen tontilla sijainneesta Helsingin Myllystä.

Mylly myodostaa Sörnäisten kampuksen yhdessä Teatterikorkeakoulun kanssa. Siten on tuotu yhteen kuvataiteen, teatterin ja tanssin opiskelijat.

– Myllyn sisustuskonsepti jatkaa rakennuksen linjaa. Halusimme tehdä oppimiseen ja työskentelyyn inspiroivan paikan, jossa elämä ja taide saavat näkyä, kuvaili Myllyn sisustusarkkitehti Päivi Meuronen.

Arkkitehtuuri- ja taidekierros kirkoissa

Kirkkojen ja kappeleiden moninaisesta arkkitehtuurista ja taide-esineistä näkivät damylaiset esimerkkejä kevätretkellä 25.4.2022.

Seurakunnat ovat kautta aikojen työllistäneet arkkitehtejä ja taiteilijoita. Damylainen Jari Jetsonen oli koonnut niistä edustavan näytteen Helsingistä pohjoiseen päin.

Järvenpään kirkko vuodelta 1968 on äänestetty Suomen rumimmaksi kirkoksi vuonna 2009. Arkkitehti Erkki Elomaan suunnittelema kirkko on betonibrutalismia parhaimmillaan, karu ja kulmikas. Kirkon akustiikka on erinomainen konserteille ja levytyksille. Viereinen Elävän veden kappeli sykähdyttää kallioseinineen.

Uusinta uutta kirkkomaailmassa edustaa Tikkurilan kirkko, jota esitteli seurakuntapastori Jaakko Hyttinen. Damylaisten yhteisvirren jälkeen hän kuvaili tammikuussa 2021 käyttöön vihittyä kirkkoa.

Kirkon rakentamisessa korostuu ympäristö. Se on keskellä kylää, osana vilkkaita väyliä. Sisäänkäynnissä on avara ”olohuone” ja kahvila. Kerho- ja työtilojen lisäksi on Pienten paikka.

Kirkko on osa asunto- ja liiketilojen korttelia.

Tikkurilan kirkon suunnitteli arkkitehtitoimisto Oopeaa, Anssi Lassila pääsuunnittelijana. Julkisivu koostuu lasi- ja tiilitaiteesta. Kotimainen kuusi leimaa sisustusta. Paljas betoni on sen vastakohtana.

Yllätysvieras Länsi-Pakilassa

Akateemikko Juha Leiviskä odotti damylaisia Hyvän Paimenen kirkkosalin penkissä Helsingissä. Hän suunnitteli uuden kirkon vanhan kirkon ja seurakuntasalin laajennuksena vuonna 2002.

Hyvän Paimenen kirkkosalia leimaavat avartuva tila ja siivilöityvä valo. Suunnittelija akateemikko Juha Leiviskä kuvassa keskellä.

Leiviskä muisteli monivaiheista työtään ja yhteistyökumppaneitaan. Näyttävä on Markku Pääkkösen 200 prismasta koostuva alttaritaulu Gabrielin siipi. Leiviskä vaikutti myös kirkon urkuihin.

Kirkkojen ohella tutustuttiin kappeleihin. Honkanummen kappelin Vantaalla suunnitteli Erik Bryggman 1955, Paijalan kappelin Tuusulassa Timo Suomalainen 1993 sekä Pyhän Laurin kappelin Vantaalla Anu Puustinen ja Ville Hara 2010.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelema kristallinen Suru Pyhän Laurin kappelissa.

Tuemme työpajoja

DAMYn perinteinen museoiden tuki ohjautuu tänä vuonna Arkkitehtuurimuseolle. 3 000 eurolla mahdollistetaan ”Muutoksen tekijät – ympäristömyönteisen ajattelun työpajasarja”, joka toteutuu 28.5.-13.8.2022. Lue lisää mfa.fi/tapahtumat/muutoksen-tekijat/

Työpajoissa tutkitaan ihmisen ja luonnon suhteita. Perheitä, lapsia ja nuoria kutsutaan käsittelemään ympäristötunteita arkkitehtuurin ja muotoilun keinoin. Paikka on uusi Alusta-paviljonki, joka pystytetään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle kesäpihalle.

Alusta-paviljonki on avoinna kesäkuusta 2022 aina lokakuuhun 2023 tarkastellen monitaiteellisesti luonnon ja kulttuurin yhteyksiä.

Museoiden tuen loppusumma 3 000 euroa on päätetty käyttää DAMYn kotisivujen uudistamiseen. Tavoitteena on parantaa yhdistyksen näkyvyyttä ja houkuttelevuutta ja näin edistää ystävämuseoiden ja museonystävätoiminnan kiinnostavuutta.

Kevätkokous 2022

DAMYn sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 29.3.2022 Pentagon Designin tiloissa Helsingissä sekä zoom-etäyhteyksinä.

Kokouksessa puhetta johti yhdistyksen uusi puheenjohtaja Matti Rautiola. Edellinen pitkäaikainen puheenjohtaja Maire Mattinen esitteli vuoden 2021 vuosikertomuksen.

Damylaisia oli vuoden 2021 lopussa 582 – kaikkien aikojen suurin lukema. Jäsenmaksut ja -edut pysyivät entisinä.

Koronarajoituksista huolimatta jäsentoimintaa oli runsaasti: 17 etätapahtumaa ja kolme DAMY Talks 2021-tilaisuutta. Myös muutama vierailu ja retki toteutui.

Yhdistyksen tilinpäätös osoitti 6 697 euron ylijäämää.

Tanssin talo on uusi maamerkki

Vihdoinkin! Näin totesivat noin 40 damylaista tutustuessaan upouuteen Tanssin taloon Helsingin Salmisaaressa 7.3.2022. Pitkän tauon jälkeen oli vuorossa oikea, ”elävä” tutustumiskäynti. Vuosikymmenien odotuksen jälkeen tanssitaiteelle omistettu rakennus valmistui.

Erkko-salin katsomo on nouseva.

Kaapelitehtaan pohjoissiivessä sijaitseva Tanssin talo on uudisrakennus, jossa on Erkko-sali, paljon harjoitus- ja teknisiä tiloja sekä katettu Lasipiha, joka yhdistää kaikkia tiloja, kuten remontoidun Pannuhallin. Saleissa on kaikkiaan 935 istuinpaikkaa. Tilojen muunneltavuus on johtava periaate, samoin huipputason esitystekniikka.

Tanssi inspiraationa

Uudisosan suunnittelusta vastasi JKMM-arkkitehdit, pääsuunnittelijanaan arkkitehti Teemu Kurkela. Arkkitehti Harri Lindberg esitteli rakennusta damylaisille. Pia Ilonen, ILO-arkkitehdit, johti Pannuhallin muutostöitä. Talon sisustusarkkitehti on Noora Liesimaa, JKMM.

Tanssin talon julkisivuissa heijastuu perinteinen teollinen miljöö, mutta leijuvat terässeinät kuin painovoimaa uhmaten tuovat mieleen tanssin. Alumiinipaljetit verhoavat porrastuvia rakennusmassoja, rytmien pintoja kuvaten.

Tanssin talon esitykset käynnistyvät 31.3.

Ryijyt ovat voimissaan

Miksi ryijy on elossa edelleen? Saimme vastauksia 3.3.2022 DAMYn zoom-keskustelussa, jossa Suomen Käsityön Ystävien Ulla Karsikas ja Hanna-Maria Kortesoja keskustelivat Leena Svinhufvudin (Designmuseon vastaava lehtori) kanssa.

Suomen Käsityön Ystävät on maamme vanhimpia designyhdistyksiä.

– Haluamme saada ryijyn joka kotiin ja julkiseen tilaan, sanoi Hanna-Maria Kortesoja, joka on Käsityön Ystävät oy:n hallituksen puheenjohtaja.

– Ryijy edustaa monia arvojamme: kotimaista perinnettä, omaa taitoa, käsityötä, käsillä usein yhdessäkin tekemistä. Ryijyt ovat osa suomalaista identiteettiä. Niistä tulee kotoinen olo, turvallisuuden tunne ja vakaus, Kortesoja tiivisti.

Leena Svinhufvud kertoi, että vuosikymmenien aikana ryijyjä on ollut monissa museoidemme näyttelyissä, ja runsaasti materiaalia on arkistoissa ja kokoelmissa. Hän
tunnustaa olevansa ryijyjen ”ikuinen ystävä”.

– Suomen Käsityön Ystävien visio on olla kansainvälisesti tunnettu aktiivinen toimija. Korostamme yhteistyötä alan ammattilaisten, kuten taiteilijoiden, arkkitehtien ja kutojien, sekä alan harrastajien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa, kertoi Ulla Karsikas, joka on Käsityön Ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Yhdistys järjestää näyttelyitä, kursseja, luentoja, kilpailuja ym. Kilpailuilla saadaan uusia innovatiivisia tuotteita.

Suosituimmat ryijyt ovat yhä perinteiset Akseli Gallen-Kallelan Liekki ja Timo Sarpanevan Sysimiilu. Nuoremmat asiakkaat suosivat pienikokoisia ryijyjä. Nyt monilla on tekeillä pieniä rekiryijyjä lastenvaunuihin.

– Laatu niin designissa kuin raaka-aineissa on tärkeä arvomme, Kortesoja korostaa.

Käsityön Ystävät on mukana Aula5-hankkeessa, jonka tavoitteena on saada etenkin julkisiin tiloihin kotimaisia luonnonmateriaaleja. Uutta on myös ryijysuunnittelun kurssi arkkitehdeille ja muille suunnittelijoille tavoitteena luoda juuri ao. tilaan suunniteltu ryijy. Myös ryijyjen teosta kiinnostuneille on kursseja.

Lue lisää suomenkasityonystavat.fi

Tunteita-yhteisöryijy syntyi #ryijyfiilis-hankkeena. Esillä Annantalossa Helsingissä. Kuva Harri Piispanen

Ajankohtaista
15.3. ja 22.3.22 Designmuseossa luennot ”Näkökulmia tekstiilin luomiseen”. Ilmoittaudu
museon sivuilla. Luennot nähtävissä striimattuina museon facebook-sivuilla.

Aino ja Alvar Aallon rakkaustarina löytyi kirjeistä

– Aloittaessani Aino ja Alvar Aallon tarinan en tiennyt, millainen teoksesta tulisi, kertoi Heikki Aalto-Alanen damylaisille ystävänpäivän 14.2.2022 Happy Hour -zoom-keskustelussa.

– Kirja Rakastan sinussa ihmistä perustuu Aaltojen yksityiseen kirjeenvaihtoon. Se on Aaltojen omaa kertomaa työstään, kumppanuudesta, perhe-elämästä, kodeista, ystävistä, matkoista. 30- ja 40-luvuilla he kirjoittivat toisilleen melkeinpä päivittäin. Paljolti kirjeissä selostettiin suunnitelmia, kohteita, työvaiheita, matkatapahtumia, mutta aina myös helliteltiin puolisoa, lapsia – ”ressuja” – unohtamatta.

Heikki Aalto-Alanen on Aaltojen tyttärenpoika, ammatiltaan juristi. Aaltojen Riihitien talon ullakolta löytyi 90-luvun alkupuolella muutama pahvilaatikko täynnä kirjeitä ja paljon luonnoksia sisältänyt matkalaukku. Aalto-Alanen aloitti eläkkeelle jäätyään piirrosten ja äidiltään säilytettäviksi saamiensa kirjeiden järjestelyn kolmisen vuotta sitten, ja kirja ilmestyi syksyllä 2021.

– Aino Allon tausta, persoona, luovuus ja rooli Alvarin rinnalla avautuvat kirjan sivuilla uudella tavalla. Ainohan oli arkkitehti ja muotoilija, vaikka hänet usein on mainittu vain vaimona, keskustelukumppani Esa Laaksonen totesi. Hän kiittää myös kirjan harkittua valokuva- ja piirroskuvitusta.

Aalloilla oli taito tutustua ulkomaisiin huippuarkkitehteihin, joista joidenkin kanssa syntyi läheinen perheystävyys. Kansainvälisistä yhteyksistään Alvar tuotti eloisaa tekstiä ja hyviä tarinoita, Aalto-Alanen kertoi.

Jälleen ajankohtaisen Paimion parantolan suunnittelun vaiheet kuvataan kirjassa, samoin Viipurin kirjaston luomistyö, monien muiden isojen ja pienempien töiden ohella. Aino Aallon osuus oli merkittävä Artekin synnyssä ja toiminnassa. Mielenkiintoisia ovat myös kirjeet ja kuvaukset Aaltojen Amerikka-ajasta.

Aalto-tarina on paitsi intiimi elämäkerta myös monipuolinen tietokirja, joka esittelee arkkitehtuurimme historian lisäksi kulttuurihistoriaa ja taustoittavaa ajankuvaa Suomen ja muunkin maailman menosta.

Männyt Finlandia-talon kupeeseen

Maaliskuussa avautuva Pikku-Finlandia tuli jo ennalta tutuksi DAMYn Happy Hour -tapahtumassa 3.2.2022 arkkitehti Jaakko Torvisen esittelemänä. Zoom-tapahtumaa seurasi runsas 30 damylaista.

Finlandia-talon remontti jatkuu vuoteen 2025. Väistötilaksi sen kylkeen rakennettiin Pikku-Finlandia, joka tarjoaa kokous- ja juhlatiloja, kahvilan ja gallerian sekä terassin Töölönlahdelle päin.

Jaakko Torvinen esitteli prosessin, joka alkoi helmikuussa 2019. Aalto-yliopiston 18 arkkitehtiopiskelijaa teki ehdoksensa, ja neljä valittiin jatkoon. Työn myötä Torvinen valmistui arkkitehdiksi.

– Metsä takaisin kaupunkiin oli perusidea. Halusimme käyttää suomalaista havupuuta kantavana rakenteena. Loviisalaisesta metsästä valittiin männyt, joista painepesurilla poistettiin kaarnat. Puiden paksuus ja oksaisuus valittiin tarkasti, sahaus ja asennukset olivat vaativaa työtä.

Rakennuksen perustana ovat teräspalkit, mutta mäntyrungot ja puupaneelit luovat näyttävän sisätilan. Siirrettävyys ja uusiokäytettävyys olivat alusta alkaen päämäärät.

– Tutkin diplomityössäni käänteistä rakennussuunnittelua: miten rakennuksen purkaminen otetaan huomioon. Pikku-Finlandia on kolmen vuoden kuluttua siirrettävissä ja muokattavissa puolessa vuodessa kouluksi tai päiväkodiksi, Torvinen kertoo.

DAMYlle uusi puheenjohtaja

DAMYn syyskokous 9.12.2021 valitsi arkkitehti Matti Rautiolan yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Aiempi monivuotinen puheenjohtaja Maire Mattinen pahoitteli, että kokous ja pikkujoulu jouduttiin muuttamaan zoom-etätapahtumaksi koronaepidemian seurauksena. Osallistujia oli nyt parisenkymmentä.

Kokouksen puheenjohtajana toimi sisustusarkkitehti Päivi Bergroth.

– Vuonna 2023 toiminta toteutunee koronan sallimissa rajoissa, ja ykkössijalla on edelleen uuden museon edistäminen, totesi Maire Mattinen esitellessään ensi vuoden toimintaa.

DAMY Talks tilaisuudet vetivät vuonna 2012 runsaasti yleisöä, samoin Happy Hour -zoomit.

Yhdistyksen rahastonhoitaja Maija Taimi esitteli tulo- ja menoarvion. Jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan.

Yhdistyksen hallitus osin uudistui. Isa Kukkapuro-Enblom, Aimo Katajämäki ja Jutta Ylä-Outinen lopettivat. Uusiksi jäseniksi valittiin Matti Rautiolan ohella M.Sc. Virva Haltsonen, Design- ja PR-konsultti Laura Sarvilinna ja sidosryhmäjohtaja Timo Heikka.

Syyskokouksen pöytäkirjan löydät  tästä linkistä