Puolivuotias ja kuusikymppinen parivaljakko ja vähän kaasuakin

Damylaiset pääsivät tutustumaan 5.11.2015 parivaljakkoon, viime kesänä valmistuneeseen ravintolakoulu Perhon Proffa -uudisrakennukseen sekä alkuperäiseen koulurakennukseen.

Proffan on suunnittelut arkkitehti-professori Jan Söderlund (kuvassa). Hän kertoi rakennuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Proffa- ja Perho-rakennuksen toimintaa esitteli kiinteistöpäällikkö Pekka Salovaara.

Proffa seisoo pilarien varassa ja sen julkisivuja koristavat muotoilijaprofessori Oiva Toikan uniikit lasiin painetut ornamentit. Kuva-aihe näkyy myös sisällä suurennettuna, graafisena betonina portaikossa. Mechelininkadun puoleista seinää peittää keraaminen aurinkoritilä.

Tilat on suunniteltu nykypäivän opetusmuotojen tarpeeseen ja ovat muunneltavat. Jokaisessa kerroksessa on kolmionmuotoinen sisustettu aula. Proffassa toimivat ohjaus-, neuvonta-, ura- ja rekrypalvelut, oppimisen ja tiedonhaun yhteiset tilat, kuraattori, opinto-ohjaajat, koulupsykologi ja terveydenhoitaja sekä kansainväliset asiat ja opiskelijavaihto. Sisustus on ilmava ja pirteän iloinen väreiltään ja muodoiltaan.

Aarne Ervin suunnittelemassa, vuonna 1957 valmistuneessa, Perho-koulurakennuksessa katseenvangitsijana toimii sisääntuloaulan kierreportaikko, joka näkyy 60-luvun alun Kaasua, komisario Palmu -elokuvassa. Alkuperäinen rakennus on kokenut muodonmuutoksia, se muun muassa saneerattiin perusteellisesti 1970-luvun lopulla. Rakennuksessa ovat opetuskeittiöt ja luokkatilat, keskusvarasto, hallinto sekä opiskelija- ja henkilöstöravintola. Katutasossa sijaitsee ravintola Perho. Sen salissa puu on hallitseva sisustustekijä.

Tutustumiskierros päättyi ravintolaan, johon moni jäi maistelemaan herkkuja ja talon oman 20-vuotiaan panimon oluita. Vierailun kruunasi lahjakassi, joka sisälsi tänä vuonna julkaistun Johanna Catanin kirjoittaman ja komeasti kuvitetun Tervetuloa Perhoon -teoksen – upean bonus-jäsenedun.

> Perhon 50-vuotishistoriikki (pdf)