29.11.2011 TOINEN POLVI KERTOO: PIA ILONEN / 25 V. JUHLALUENTO

Pia Ilonen päätti jo alle kouluikäisenä ryhtyä arkkitehdiksi julistamalla tuolin päälä seisten: ”minäkin tahdon korkeakouluun!” Hän piirteli taaperona kerrostaloja ja selitti kuinka asukkaat voivat itse päättää minkälaisessa asunnossa tahtovat asua.

Vanhemmat, arkkitehdit Pirkko ja Arvi Ilonen tutustuivat toisiinsa samalla vuosikurssilla Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla. Kilpailuvoittojen myötä he perustivat oman toimiston jo opiskeluaikanaan 1950-luvun lopussa. Perhe kasvoi pian. Ensin syntyi Pia ja sitten Juha, joista molemmista tuli arkkitehti. Nuorin lapsista Petra Ilonen valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi.

Ilosten kodissa vallitsi vanhempien työn täyttämä luova atmosfääri. Koti Herttoniemessä oli sisustettu kekseliäästi vanhempien ammatin ja lasten leikkien yhteensovittamiseksi. Äidin piirustuslauta muuntui hetkessä ruokapöydäksi laskemalla sen päälle siihen kiinnitetty ja pystyyn nostettu taso alas. Sohvapöydän jalustasta tuli kannen irrottamalla lapsille leikkilaatikko.

Viikonloppuja vietettiin yhteisillä autoretkillä tutustuen lähiseutujen uusiin rakennuskohteisiin. Perheessä vanhempien työ oli koko ajan läsnä ja lapsille muodostui sitä kautta luonteva suhde työhön ja suunnitteluun.