8.6.2013 PORVOON TAIDETEHDAS, GUMBOSTRAND JA SÄGKULLA BODEN / KESÄRETKI

DAMY:n Perinteinen kesäretki järjestettiin Porvooseen ja Sipooseen. Tutustumiskohteina olivat vanhat tehdasrakennukset, jotka ovat saaneet uuden elämän taide- ja kulttuurikeskuksina aloittaen toimintansa v. 2012.

Porvoon kaupunki osti v. 1986 joenrannan tehdaskiinteistön, joka on peruskorjauksessa muutettu Kulttuuri- ja kongressikeskus Taidetehtaaksi. Rakennuksessa on konserttisali, kauppakuja, näyttelytiloja, taiteilijoiden työtiloja sekä kahviloita ja ravintoloita. Ennen kuin taide otti tehtaan haltuunsa, siellä taottiin hevosenkenkiä, rakennettiin traktoreita ja tuotettiin vaneria. Taidetehtaan yhteydessä on lisäksi taidelainaamo ja designtuotteiden myyntipiste.

Gumbostrand Konst&Form esittelee pohjoismaista nykytaidetta, muotoilua ja perinteisiä kädentaitoja meren äärellä Sipoossa, aidossa tehdasmiljöössä. Vanhassa K.Hartwall Oy:n tehdasrakennuksessa valmistettiin aikanaan mm. limonadipullojen keraamisten korkkien sinkkiosia. Tehdas on edeltäviä vaiheita kunnioittaen entisöity taide- ja kulttuurikeskukseksi, joka sisältää taidegallerian, designmyymälän ja kahvilaravintolan.

Paluumatkalla pysähdyimme Kerstin Enbomin Sägkulla puodissa Söderkullassa.