28.9.2013 HALTIA, KAJANUKSEN SAUNA JA HVITTRÄSK / SYYSRETKI

DAMY järjesti ainutlaatuisen syysretken Länsi-Uudellemaalle arkkitehti Eliel Saarisen syntymän 140-v. juhlavuoden ja uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin hengessä. Retkikohteina olivat Nuuksion uusi luontokeskus Haltia, arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen suunnittelema ateljeekoti Hvitträsk ja Eliel Saarisen Upinniemeen Robert Kajanukselle suunnittelema sauna.

HALTIA on uudenlainen luontokeskus ja tuorein esimerkki suomalaisesta puurakentamisesta. Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen toimiston suunnittelema rakennus kokoaa Suomen luonnon yhden katon alle ja esittelee sen Nuuksion Pitkäjärven upeissa maisemissa. Rakennus on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus ja siinä on käytetty ekologisia lämmitys- ja jäähdytysmenetelmiä. DAMY:lle rakennuksen esitteli arkkitehti Ilmari Lahdelma.

KAJANUKSEN SAUNA on Eliel Saarisen 1800-luvun lopulla säveltäjä Robert Kajanukselle suunnittelema graniittikivinen luomus. Kajanus ihastui Upinniemeen vuonna 1897 purjehdusretkellään ja osti alueelta 25 hehtaaria rantakalliota lomanviettopaikakseen. 1980-luvulla entisöity pyöreä, linnamainen rakennus sisältää saunatilat, takkatuvan, keittiön ja kivitornia ympäröivän kattoterassin. Sauna sijaitsee armeijan alueella Upinniemessä ja sinne pääsee vierailulle hyvin harvoin.
HVITTRÄSK on vuonna 1902 Kirkkonummelle suunniteltu asuin- ja ateljeerakennusten ryhmä, jonka nuoret arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren toteuttivat kansallisromanttisessa hengessä. Kolmen talon ja ateljeen kokonaisuudesta on alkuperäisessä asussaan jäljellä ainoastaan Saarisen koti ja ateljee, jossa tänä kesänä voi tutustua myös Koti taideluomana-näyttelyyn. Arkkitehtitoimiston kuuluisimpia töitä Hvitträskin lisäksi ovat paviljonki vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä, Pohjolan talo Aleksanterinkadulla ja Kansallismuseo.