Kauppis entistä ehompi

Tutustu rakennuksen historiaan : https://docomomo.fi/kohteet/kauppakorkeakoulu/

Lokakuisena syysiltana Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry  kävi tutustumassa entiseen Kauppakorkeakouluun.

Helsingin kauppakorkeakoulun päärakennuksen arkkitehtuurikilpailu järjestettiin 1941, välirauhan aikana. Arkkitehtien Hugo Harmian ja Woldemar Baeckmanin voittanut ehdotus rakennettiin 1948–50 keskellä vaikeinta jälleenrakentamisen rakennusainepulaa ja säännöstelykautta. Suurin osa rakennuskustannuksista saatiin lahjoitusvaroista.

Valmistuttuaan rakennusta luonnehdittiin ”vaalean tarkoituksenmukaiseksi”; tärkeimpien tilojen seinien mäntyvaneripintoja täydensivät kalusteverhoilujen voimakkaat värit. Juhlasalissa tiivistyy koko rakennuksen henki. Sen patinoituneet vaneriverhoukset ja messinkivalaisimet luovat samalla kertaa sekä ylellisyyden että kotoisuuden tunnun tilaan. Rakennuksen suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota myös akustiikkaan, eräänä esimerkkinä juhlasalin yläikkunoiden säädettävät akustiset levyt. Salia käytettiinkin pitkään sekä konsertteihin että radiolähetysten pitopaikkana.  

Rakennus on nyt nimeltään nimeltään Aalto-yliopisto Töölö.  Viimeisin 2020 valmistuneen peruskorjauksen ja muutostyöt suunnitteli Arkkitehtitoimisto SARC.

Jari Jetsosen upeita kuvia

Rakennuksessa nyt sijaitsee tunnelmallinen Ravintola Töölö kuvassa Lisa Johansson-Papen Lisa-valaisimet.
Pääauditorion sisäänkäynnin kattoon on upotettu Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet. Irtokalusteet Ilmari Tapiovaaran

Kokoushuoneen seinissä on alkuperäistä puupanelointia. Uudet istuimet ovat Ilmari Tapiovaaran Kiki-nojatuolit, jotka on verhoiltu Johanna Gullichsenin Doris-kankaalla.

Pohjoissiiven porraskäytävässä on taiteilija Eino Kaurian tekemiä seinämaalauksia.

Juhlasalin näyttävät valaisimet ovat Paavo Tynellin suunnittelemat.