6.11.2013 TOINEN POLVI KERTOO: HELENA YPYÄ / 25 V. JUHLALUENTO

DAMYn 25. juhlavuoden päätösluennolla arkkitehti ja sisustusarkkitehti Helena Ypyä kertoi omista vanhemmistaan ja lapsuudestaan. Luennon aluksi näimme palkitun ohjaajan ja käsikirjoittajan Pia Andellin dokumenttifilmin Hetket jotka jäivät (valm. 2005).

Sota-ajan kaipauksesta ja menetyksistä kertovan elokuvan perustana ovat arkkitehtipariskunta Martta ja Ragnar Ypyän kuvaamat kaitafilmit ja heidän keskinäinen kirjeenvaihtonsa vuosien 1938 ja 1949 välisenä aikana. Elokuvan poikkeuksellisen hieno kaitafilmimateriaali ja avioparin kaunistelematon kirjeenvaihto rakensivat yhdessä kuvan aikakauden arjesta ja todellisuudesta. Dokumentti oli myös yhteiskunnallinen historiankuva ja katsaus aikaan, joka oli Suomelle kohtalokas ja jätti jälkensä tuleviinkin sukupolviin.