Arkkitehtuuri- ja taidekierros kirkoissa

Kirkkojen ja kappeleiden moninaisesta arkkitehtuurista ja taide-esineistä näkivät damylaiset esimerkkejä kevätretkellä 25.4.2022.

Seurakunnat ovat kautta aikojen työllistäneet arkkitehtejä ja taiteilijoita. Damylainen Jari Jetsonen oli koonnut niistä edustavan näytteen Helsingistä pohjoiseen päin.

Järvenpään kirkko vuodelta 1968 on äänestetty Suomen rumimmaksi kirkoksi vuonna 2009. Arkkitehti Erkki Elomaan suunnittelema kirkko on betonibrutalismia parhaimmillaan, karu ja kulmikas. Kirkon akustiikka on erinomainen konserteille ja levytyksille. Viereinen Elävän veden kappeli sykähdyttää kallioseinineen.

Uusinta uutta kirkkomaailmassa edustaa Tikkurilan kirkko, jota esitteli seurakuntapastori Jaakko Hyttinen. Damylaisten yhteisvirren jälkeen hän kuvaili tammikuussa 2021 käyttöön vihittyä kirkkoa.

Kirkon rakentamisessa korostuu ympäristö. Se on keskellä kylää, osana vilkkaita väyliä. Sisäänkäynnissä on avara ”olohuone” ja kahvila. Kerho- ja työtilojen lisäksi on Pienten paikka.

Kirkko on osa asunto- ja liiketilojen korttelia.

Tikkurilan kirkon suunnitteli arkkitehtitoimisto Oopeaa, Anssi Lassila pääsuunnittelijana. Julkisivu koostuu lasi- ja tiilitaiteesta. Kotimainen kuusi leimaa sisustusta. Paljas betoni on sen vastakohtana.

Yllätysvieras Länsi-Pakilassa

Akateemikko Juha Leiviskä odotti damylaisia Hyvän Paimenen kirkkosalin penkissä Helsingissä. Hän suunnitteli uuden kirkon vanhan kirkon ja seurakuntasalin laajennuksena vuonna 2002.

Hyvän Paimenen kirkkosalia leimaavat avartuva tila ja siivilöityvä valo. Suunnittelija akateemikko Juha Leiviskä kuvassa keskellä.

Leiviskä muisteli monivaiheista työtään ja yhteistyökumppaneitaan. Näyttävä on Markku Pääkkösen 200 prismasta koostuva alttaritaulu Gabrielin siipi. Leiviskä vaikutti myös kirkon urkuihin.

Kirkkojen ohella tutustuttiin kappeleihin. Honkanummen kappelin Vantaalla suunnitteli Erik Bryggman 1955, Paijalan kappelin Tuusulassa Timo Suomalainen 1993 sekä Pyhän Laurin kappelin Vantaalla Anu Puustinen ja Ville Hara 2010.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelema kristallinen Suru Pyhän Laurin kappelissa.