Aallon arkkitehtuuria Stora Enson pääkonttorissa

DAMY pääsi marraskuun lopulla (18.11.2021) suppealla joukolla tutustumaan Alvar Aallon Stora Enson pääkonttoriin Katajanokalla. Koronapandemian takia keväälle 2020 suunniteltu DAMYn kevätkokous Stora Enson tiloissa jouduttiin peruuttamaan. Valitettavasti nytkin vierailuun oli turvallisuussyistä mahdollisuus ottaa vain kourallinen damylaisia.

Timo Heikka esittelee uusiutuvaa ja fossiilitonta hiilikuitua, jota keveytensä ja mekaanisten ominaisuuksiensa takia voidaan käyttää erilaisiin teollisiin sovelluksiin.

Stora Enson sidosryhmäjohtaja, Timo Heikka, damylainen itsekin, onnistui tarjoamaan ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua perin pohjin Aallon rakennukseen. Uspenskin katedraalin terassilta tarkastelimme aluksi Aallon vuonna 1962 valmistuneen rakennuksen massoittelua ja rytmiä. Suojelustatuksen se sai 2010. Rakennuksen takavuosina uusittu marmorijulkisivu on säilynyt suorana – tämä tarkistettiin vielä myöhemmin kattoterassilta kun ihailimme täyden kuun paistaessa upeaa kaupunkinäkymää.

Nyt oli ”yhdestoista” hetki päästä näkemään ja kokemaan monenlaisia mielipiteitä synnyttäneen arvorakennuksen upeat sisätilat. Pandemiarajoitukset ovat vielä voimassa ja pääkonttorin muuttovalmistelut väistötiloihin olivat täydessä käynnissä. Timo esitteli meille uuden pääkonttorin suunnitelmia. Rakennustyöt ovat alkamassa arkkitehtuurikilpailun voittaneen Anttinen Oiva ehdotuksen pohjalta. Valmista pitäisi olla 2023.

Pääsimme pääkonttorin pyhimpään, viidenteen kerrokseen, jossa hallintoneuvosto pitää kokouksiaan pitkän perinteen omaavan visakoivupintaisen pöydän äärellä. Meillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus katsella pienen, Aino-nimen saaneen huoneen kahteen suuntaan avautuvia näkymiä. Timo totesikin, että tämä lienee maailman ainoa työhuone, josta voi ihailla kahta merkittävää katedraalia vain katsetta kääntämällä.

Eri puulajien asiantuntijana Timo ohjasi katseemme Aallon nerokkaaseen ja kauniiseen puunkäyttöön, valon ohjaamiseen ja näkymien hallintaan. Aalto on taitavasti piilottanut tekniikkaa erilaisin ritilöin ja aaltoilevin muodoin. Katsetta ja kulkemista ohjaavat aukotusten viisteet, portaikkojen detaljit ja nousun keveys, ovien saranat ja muut yksityiskohdat saivat huomionsa.

Illan synttärisankari Lena Strömberg ihailee hallintoneuvoston kattoa.

Kuten Pirjo Huvila totesi: Oli hienoa päästä Alvarin kohteeseen sisälle. Mielikuva on ollut ulkoapäin kylmä, valkoinen, joka dominoi maisemaa, mutta yllätti sisustuksen lämmin tunnelma, jonka tekevät valaisimet, puun käyttö, tekstiilit ja yhtenäisen tyylin huonekalut – toivottavasti uudet käytöt osaavat arvostaa näitä!

Kierroksen lopuksi saimme mahtavan tietopaketin puun uusista käyttömahdollisuuksista. Stora Enso on tosiaan sitoutunut kestävän kehityksen toteuttamiseen. Uusiutuvien pakkausmateriaalien valikoima on jo nyt laaja. Muovia korvaavia tuotteita kehitetään jatkuvasti, kartonkipakkauksista saadaan vesitiiviitä uuden dispersiopäällystemateriaalin avulla. Näimme ja hypistelimme puusta tehtyjä jugurttipurkkeja, leikkuulautoja, kosmetiikkapurnukoita ja T-paitoja.  Ligniinisiä, biopohjaisia hiilimateriaaleja jalostetaan mm. litiumakkujen tarpeisiin. Biopohjainen vaahtomateriaali suojaa ja pehmustaa erilaisia pakkauksia. Uusiutuvaa ja fossiilitonta hiilikuitua kehitetään mm.tuulivoimaloiden roottorien siipiin jne. jne.

Puusta syntyy ekologinen T-paita.

Näistä ilmastonmuutosta hillitsevistä innovaatioista olisi hyödyllistä kuulla jatkossa enemmänkin. Vierailu Stora Enson pääkonttorissa vahvisti uskoa tulevaisuuteen! Suuret kiitokset Timo Heikalle!