Tekstiiliperinnettä neljännessä polvessa

– Nuoruutemme unelma oli kutoa Dora Jungin mallistoa, kertoo Jaana Hjelt, Lapuan Kankureiden markkinointijohtaja. Hän opiskeli Tampereella tekstiilialaa, tutustui Tampellan hienoon pellavatuotantoon ja sai puolisokseen neljännen polven kankurin Esko Hjeltin.

Nyt Lapuan Kankureiden mallistossa on Dora Jungin pöytäliinoja, mutta satoja muitakin tuotteita. Damylaiset ihastelivat niitä Katariinankadun myymälävierailulla 28.11.2019.

Myymälän monipuolista tarjontaa. Kuva Marita Almiala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapuan Kankurit tunnetaan pellava- ja villatekstiileistä: huopia, pyyhkeitä, liinoja, huiveja, kylpytakkeja… Yrityksen perusti Juha Hjelt 1917, jacquardkoneita hankittiin 1973. Nykyiset omistajat ovat Jaana ja Esko Hjelt.

 

Vienti käynnistyi vuosikymmenen alussa. Nyt yli puolet tuotannosta menee maailmalle. Tokion myymälä on idän lippulaiva.

– Olemme astinlauta nuorille suunnittelijoille. Aalto-yliopiston opiskelijat käyvät kutomassa luonnostöitään. Moni heistä on päätynyt vakiosuunnittelijaksemme, Jaana Hjelt kertoo.

Kuumavesipullo Saimaannorppa

Jaana Hjelt korostaa tuotannon ekologisuutta ja vastuullisuutta. Ylijäämää ei synny, kun kudotaan määrämittaan. Jäämäpaloista valmistetaan pientuotteita, kuten pesulappuja ja pussukoita.

Pellava- ja villatekstiilit kestävät sukupolvesta toiseen. Kotimaisuus on vahva valtti.