Ystävänpäivä Dipolissa herätti muistoja

Moni damylainen muisteli opiskeluaikojaan Ystävänpäivän vierailukohteessa Dipolissa Espoon Otaniemessä. Ainutlaatuinen suomalaisen arkkitehtuurin monumentti on kokenut täydellisen peruskorjauksen. Myös Aalto-yliopiston ripeästi kasvavan kampuksen tulevaisuudesta saatiin havainnollisia kuvia.

Ylioppilastalosta monikäyttötilaksi

– Omintakeinen rakennus tuntui hieman pelottavaltakin työltä, kuvailee arkkitehti Samuli Woolston, ALA arkkitehdit, joka toteutti Dipolin peruskorjauksen suunnittelun.

Dipolin eli Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan talon suunnittelivat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä . Se valmistui vuonna 1966, ja Reima Pietilän mukaan se oli suunniteltu sulautumaan osaksi ympäristöä. Veistoksellinen julkisivu ja vapaamuotoiset sisätilat olivat suunnittelijoiden ideasta tahallisen sekavia. ”Opiskelijat etsikööt polkunsa.”

Woolston esitteli rakennuksen: entisiä mosaiikkibetonilattioita löytyy vielä, mutta auloissa on uudempi kivilattia, joka on hiottu mataksi, alkuperäisiä kattolautoja on, mutta paljon jouduttu uusimaan, baarit ja vessat on päivitetty, suuri laitoskeittiö pienennetty, avattu aikoinaan kiinni pantu portaikko, toimistot ja kokoustilat ajanmukaistettu, IV-tekniikka uusittu ja niin edelleen.

Monimuotoiset ikkunat sekä loputtomasti mutkittelevat katto- ja seinärakenteet, avattavat liukuseinät ynnä muut lienevät tehneet peruskorjauksesta haastavan. Suljettuja kattoikkunoita avattiin ja valo pääsee taas leikkimään salien katoissa. Vuonna 2017 valmistunut työ käsitti lähes 12 500 neliömetriä.

Nyt Dipoli on Aalto-yliopiston päärakennus, mutta samalla monikäyttötila, joka on avoin ulkopuolisille. Se tarjoaa työ-, tapahtuma- ja näyttelytiloja, paikkoja kohtaamisille ja kokouksille sekä kahviloita ja ravintoloita.

Kammioista monitoimitiloihin

Otaniemen huikeita visioita, Aalto-yliopiston tulevia kehitysvaiheita esitteli toimitilajohtaja
Kari Haapamäki:

  • Väre-rakennus sai TAIK-asukkinsa viime vuonna, nyt helmikuussa muuttaa Töölön Kauppakorkeakoulu uusiin tiloihin Väreeseen. Parin vuoden päästä rakentuu innovaatio- ja start-up-talo Aalto Works, Aalto Studios-mediakeskus, sitten Kemisti Block sekä opiskelijakeskus, toimitiloja ja asuntoja. Puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta. Vuonna 2030 yliopistoalue saattaa ulottua yli Keilaniemen ja olla yhteydessä Tapiolaan.
  • Tavoitteena on tiiviimmät ja joustavammat rakennukset. Kammioiden tilalle tulee muunneltavia monitoimitiloja. Tilakustannuksissa säästetään. Oppimisympäristöt kehittyvät. Testitiloja, työpajoja ja tutkimuslaboratorioita kehitetään yhdessä myös yhteistyöyritysten käyttöön. Kampusyhteistyötä edistetään, tavoitteena olla kehityksen ”hub”.