DAMY ry:n puheenjohtaja Maire Mattisen puhe yhdistyksen 30-vuotisjuhlassa 20.10.2017

DAMY:n museoystävyys on jo 30-vuotista, mikä tekee yhdistyksestä yhden maan vanhimmista museonystäväyhdistyksistä.

Toiminnan kolme kärkeä ovat kotimaisen muotoilun ja arkkitehtuurin tunnettavaksi tekeminen, nimikkomuseoiden vapaaehtoisuuteen perustuva tukeminen sekä retkien, tapahtumien ja muun toiminnan järjestäminen jäsenille.

Ystävyys yhdistää: monelta eri alalta tulevia damylaisia on nyt jo yli 500.

Perustamiskokous pidettiin vuoden 1987 huhtikuussa, ja merkintä yhdistysrekisteriin tehtiin 20.10. Museonjohtaja Jarno Peltonen oli kansainvälisesti suuntautunut edelläkävijä, jonka kanssa toimivat aktiivisina muun muassa Helena Iloniemi ja Eeva Pinomaa. Jo alkuvuosina jäsenmäärä kasvoi liki useisiin satoihin.

Yksityissektori on tärkeä tukija ja ihmisten aktivoija. Yhdistyksessä oli alkutaipaleella monia muitakin uutteria hallituslaisia, kuten Marjatta Erwe, Olli Jaakkola, Sirkka-Liisa Aremo, Tea Jarma, Päivi Bergroth, Jukka Valkonen, Pertti Salolainen, Risto Halme, Maritta Finskas, Stephan Horn sekä Pauliina Aarikka.

Rakennustaiteen museon mukaantulo käynnistyi vuonna 2006 Eeva Pinomaan ja Rakennustaiteen museon johtajan Severi Blomstedtin aloitteesta. DAMY:n puheenjohtaja Kati Pöyry vei hankkeen päätökseen vuonna 2008.

Muutoksen takia tarvittiin myös uusi nimi ja logo. Stephan Hornin nimiehdotus DAMY voitti, ja logon suunnitteli Kasimir Häiväoja.

Kahden erikoismuseon konsepti oli suuri haaste ystävätoiminnalle. Pinnalle nousi vuosien ajaksi museoiden yhteinen, toimiva tila, ja ARMI-talon puolesta esitettiin vetoomuksia eri tahoille. Hankkeen kaaduttua olivat taas esillä ”välipala” ja maneesi. Uusien, asianmukaisten museotilojen käyttöönotto on edelleen ajankohtainen tavoite.

Tulevaisuudessa DAMY jatkaa hyviksi havaittuja perinteitä, kuten retkiä ja juhlia, luentosarjoja ja seminaareja. Jäsenhankintaa ja verkostoitumista tehostetaan, mistä esimerkkinä on ystäväyhdistysten Ystävyyslataamo-työkalupakin kokoaminen. Uutena painopisteenä on lasten ja nuorten muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatus.