Kesäretki ihastutti

DAMYn suositulla kesäretkellä 14.6.2015 suunnattiin Mänttään, josta on muodostunut merkittävä taidekaupunki. Menomatkaa rytmitti viehättävässä Tallipihan kahvilamiljöössä Tampereella pidetty tauko.

Kuvataideviikot rehutehtaassa

Mäntän kuvataideviikkojen näyttely oli esillä Pekilossa. Rakennus toimi aikanaan rehutehtaana, minkä on annettu näkyä. Uusi nykyisyys -näyttelyyn on koottu töitä Suomessa toimivilta kansainvälisiltä taiteilijoilta. Pääosassa ovat tila-, ääni- ja videoinstallaatiot sekä yhteisölliset projektit: keskenään hyvinkin erilaisia, mielenkiintoisia, yllättäviä, kutkuttavia ja puhuttelevia (ja myös puhuvia) teoksia.

Serlachius-museot: menneen ja nykypäivän onnistunut liitto

Matka jatkui Mäntän keskustan läpi Serlachius-museoihin. Aloitimme maittavalla lounaalla tyylikkäässä ravintalomiljöössä Ravintola Göstassa, joka sijaitsee museon uudessa osassa.

Opastettu kierros tutustutti aluksi 1930-luvulla valmistuneeseen Joenniemen vanhaan kartanorakennukseen, jossa näyttelytoimintaa on ollut vuodesta 1947. Kokoelmiin kuuluu Suomen kultakauden mestareiden teoksia sekä vanhaa eurooppalaista maalaustaidetta. Oma huone on pyhitetty museon kokoelmiin kuuluneelle ja maaliskuussa ranskalaisen taitelija Claude Monet’n työksi varmistuneelle Heinäsuova ilta-auringossa -teokselle.

Museon uudella puolella Gösta Paviljongissa oli mielenkiintoinen kattaus: Kaukainen kosketus -näyttely, jossa suomalaiset ja ulkomaalaiset valokuvataiteilijat katsovat Mänttää ulkopuolisen silmin. Toisten taidetta tarjoaa merkittävän outsider-taiteen kokoelman ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuvanveistäjä Antero Toikan Visio 2015 -näyttelyn teräsveistoksia on myös museon puistoalueella.

Espanjalaisen MX_SI-arkkitehtitoimiston suunnittelema liimapuupalkeista rytminsä saava puuverhoiltu ja peilaavalasinen rakennus on herättänyt laajaa ja ansaittua huomiota Suomen lisäksi ulkomailla. Se sijoittuu hienosti puistomiljööseen ja yhteen vanhan kartanorakennuksen kanssa. Myös näyttelytiloiltaan rakennus on onnistunut.

Korkealta siintää kauas

Viime syksynä Tampereella avattu 88-metrinen Hotel Torni nousee tummanpuhuvana ja korkealle. Sisään astuimme 140 vuotta vanhoihin, hotelliin liitettyihin, veturitalleihin. Niissä sijaitsevat hotellin aula ja ravintola. Huipulla 25. kerroksessa sijaitsevan Sky Barin ikkunoista ja kattoterassilta avautuivat huimat näkymät, joskin harmaan sateinen sää leikkasi niiltä parhaan terän.

Sisulla noustiin Vuoreksessa

Päivän yllätyksenä koukkasimme paluumatkalla Tampereen eteläpuolelle vielä rakentuvaan Vuoreksen kaupunginosaan katsastamaan vasta paljastetun Kaarina Kaikkosen Sisulla noustiin -teoksen. Käytettyjen suksien uusi elämä herätti ihastusta ja hymyä. Taide ja kulttuuri tulevat näkymään alueella – kaikkeen asuin- ja liikerakentamiseen omakotitaloja lukuun ottamatta yhdistetään ympäristötaidetta.

Harman sumuiseen Helsinkiin saavuimme iltayhdeksän jälkeen – osallistujien kiitoksista päätellen onnistuneen päivän päätteeksi.

Tyytyväinen ensikertalainen

Ensi kertaa DAMYn kesäretkellä mukana ollut melko uusi damyläinen, Annemarje Salonen, piti kokemastaan ja näkemästään. Matka oli helppo ja toimiva tapa tutustua kohteisiin, päivä kerrassaan mahtava. Keskustelua syntyi ennestään tuntemattomien kanssa: damylaiset ovat helposti lähestyttäviä ja yhteiset kiinnostuksen kohteet madaltavat kynnystä tulla mukaan. Mielenkiintoista oli Mäntän kohteiden lisäksi käydä Torni-hotellissa ja Kaikkosen suksi-teoksen näkeminen mukava yllätys. DAMYn jäsenyys on osoittautunut hyväksi valinnaksi: ”tyytyväinen voi olla” hän toteaa.