Päiväretki Kalasataman kouluun ja päiväkotiin sekä Kipparitaloon

DAMY ry:n vappuviikonloppu käynnistyi lauantain päiväekskursiolla Helsingin Kalasatamaan. Retki aloitettiin JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnittelemasta, Kalasataman uudesta koulu- ja päiväkotirakennuksesta, jossa tiloja esitteli sisustusarkkitehti Päivi Meuronen.

Koulu vastaa uutta opetusohjelmaa. Sukkatilat ovat yhteisöllisiä ja helposti mukautettavia. Käytävien lattiaratkaisuna on käytetty värikästä, räsymattomaista raitakuviota. Pohjakerroksessa sijaitsevia, pienimpien päiväkotilasten tiloja ei ole mitoitettu pienoiskalusteilla, vaan tilat on varustettu monikäyttöisillä, siirrettävillä moduuleilla, integroitavilla kiintokalusteilla ja liikuteltavilla väliseinillä. Näin suunnittelussa on huomioitu päiväkodissa työskentelevien aikuisten työergonomia. Kalusteiden valinnassa on suosittu suomalaisia valmistajia: tiloihin on hankittu Martelan, Nikarin ja Artekin huonekaluja.

Toisessa kerroksessa viettävät päiviään esikoulu- ja kouluikäiset lapset. Opetus tapahtuu pulpetittomissa tiloissa, joissa lapset voivat istua vaikkapa säkkituoleissa. Yhteisissä tiloissa saattaa opiskella monta luokkaa yhtäaikaisesti niin, että ryhmät eivät eristäydy omiin luokkahuoneisiinsa. Hevosenkengänmuotoinen rakennus kasvaa lasten mukana: tulevaisuudessa kolmanteen kerrokseen rakennetaan yläkoulu.

Ekskursion seuraavana kohteena oli lähistöllä sijaitseva Kipparitalo. Rakennus on 14 kehitysvammaisen nuoren ryhmäkoti, jota ylläpitää Setlementtiasunnot Oy sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto. Syksyllä 2015 valmistunutta rakennusta esitteli yhdistykselle sen suunnittelija, akateemikko Juha Leiviskä, hankkeessa alusta asti mukana ollut damylainen Jari Jetsonen sekä Kipparitalon henkilökunta ja asukkaat.

Arkkitehti & akateemikko Juha Leiviskä esittelee Kipparitaloa. Taustalla Simo Heikkilän ja Teija Isohaudan taideteos.

 

Leiviskä kertoi olevansa varsin ylpeä suunnittelemastaan rakennuksesta. Kalasatama valikoitui sen rakennuspaikaksi sijaintinsa ansiosta. Alueen läheisyyteen sijoittuu kaksi Helsingille tyypillistä asiaa: kaupungin umpikorttelit ja läheinen kontakti luontoon. Talon jokaisesta asunnosta on suora näköyhteys Mustikkamaalle. Sisäpihalla talven runtelemat kukkaistutukset huojuivat kylmän kevättuulen ja vesisateen tuiskeessa, mutta maisema-arkkitehtuuria ihasteltiin ikkunoiden takaa.

Damylaiset pääsivät vierailemaan yhdessä Kipparitalon kodikkaista asunnoista. Asuntojen lisäksi rakennuksessa on yhteiset keittiö- ja oleskelutilat, sauna sekä kuntosali. Oleskelutiloissa ruokaillaan, katsotaan televisiota ja järjestetään yhteisiä juhlia, mutta asukkaat ovat aktiivisesti mukana esimerkiksi harrastustoiminnassa talon ulkopuolella. Yhteisien tilojen sisustukseen kuuluu muun muassa kokoelma Outi Heiskasen grafiikantöitä. Jokainen asukas sai valita seinälle suosikkinsa Heiskasen teoksista.

DAMY ry kiittää lämpimästi kaikkia, jotka esittelivät jäsenille retkikohteita!

Julkaistu 8.5.2017