EMMA-klubin vieraana näyttelykeskus Weegeessä

Keskiviikkona 8.3. DAMY tutustui Espoon näyttelykeskus Weegeehen Emma-klubin vieraana. Tapahtumaan osallistui 32 damylaista.

Jäsenistön toivotti tervetulleeksi klubin yhteyshenkilö Iia Palovaara, joka kertoi EMMA-klubin toiminnasta sekä museon kehittämissuunnitelmista. EMMAn lisäksi rakennuksessa toimivat Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen kellomuseo sekä Lelumuseo Hevosenkenkä. Alkuvuodesta EMMAssa nähtiin viime syksynä avattu Nykyaikaa etsimässä -ryhmänäyttely. Se sai innoituksensa kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Olavi Paavolaisen esseekokoelmasta, jossa Paavolainen pohti modernin ihmisen kokemuksia muuttuvassa maailmassa. Tapio Wirkkala & Rut Bryk -säätiön uusi kokoelmanäyttelykonsepti tullaan toteuttamaan näyttelykeskukseen vuoden lopussa.

Vierailun aikana damylaiset saivat opastukset Olafur Eliassonin ja Joseph Beuysin näyttelyihin. Tanskalais-islantilaisen Eliassonin Pentagonal Landscapes esittelee taiteilijan valoon, optiikkaan, arkkitehtuuriin ja maisemaan keskittyviä teoksia, joiden keskeisiin vaikuttimiin kuuluu katsojan tilakokemuksen muuttaminen. Kuumien lähteiden maisemakuvien keskellä roikkuu valtava ajopuu, johon kiinnitetyt magneetit muuttavat tukin kompassiksi. Peili-installaation pohjattomat heijastukset luovat museotilaan äärettömyyden illuusion.

Käsitetaiteilija Joseph Beuys tunnetaan parhaiten performansseistaan sekä installaatioistaan, joiden materiaalivalinnat, rasva ja huopakangas, viittaavat taiteilijan toisessa maailmansodassa kärsimään lento-onnettomuuteen. Outside the Box – Toisin ajatellen tuo esiin muutakin legendaarisen taiteilijan työskentelystä: huopa ja vaha puuttuvat. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat muistaminen sekä ajan kulumisen ja sen myötä tapahtuvan tuhoutumisen dramatiikka. Teokset herättivät paljon keskustelua damylaisten joukossa. Näyttely innosti purkamaan ekologisuuden, demokratian sekä marginaalin kysymyksiä ja haastoi katsojat lähestymään arkea erilaisesta näkökulmasta.

Lue lisää:

EMMA-klubi
Espoon kaupunginmuseo KAMU
Suomen kellomuseo
Lelumuseo Hevosenkenkä
Tapio Wirkkala & Rut Bryk -säätiö
Olafur Eliasson: Pentagonal Landscapes
Joseph Beuys: Outside the Box – Toisin ajatellen

Julkaistu 21.3.2017