Ovet aukesivat meille presidentin odotussalia ja kellotornia myöten

DAMYn juhlavuoden avasi 25.1.2017 vierailumme arkkitehti Eliel Saarisen suunnitteleman maailmankuulun päärautatieaseman hallinto-osaan sekä kellotorniin. Kiersimme VR:n arkkitehti Pirjo Huvilan johdolla 1909 käyttöön otetun hallintorakennuksen pitkiä käytäviä ja upeita porrashuoneita. Ihailimme Saarisen suunnittelemia alkuperäisiä huonekaluja ja kuulimme hauskoja tarinoita siitä, miten kokoukset lyhenevät, kun niissä istutaan epämukavissa istuimissa… Onni oli myötä ja pääsimme tutustumaan juhlalliseen, alun perin keisarille suunniteltuun, korkea-arvoisten vieraiden odotussaliin eli presidentin odotushuoneeseen.

Hallintorakennuksen porrashuoneet ja käytävät alkuperäisine ovineen on luokiteltu suojeltaviksi. Yksilöllisin kaiverruksin koristellut puiset porraspilarit ja -kaiteet sekä seinien koristemaalaukset kuvastavat jugendin muotokieltä ja väritystä. Tunnelmassa on kuitenkin jo aavistus klassisesta selkeydestä ja monumentaalisuudesta.

Osa huonekaluista on Eliel Saarisen varta vasten sinne suunnittelemia ja osa sarjatuotannossa olleita tammikalusteita. Koska paljon alkuperäisiä huonekaluja on kadonnut aikojen saatossa, joistain niistä on teetetty kopioita. Säilyneet tuolit ja pöydät ovat hyvää tekoa eikä 107 vuoden käyttö ole niitä nujertanut.

Vierailumme huipentui, kun osa meistä kiipesi lähes 50 metrin korkuiseen kellotorniin. Valmistuttuaan se oli Helsingin ensimmäinen korkea torni ja toimi muutaman vuoden näköalapaikkana. Pääsimme ihailemaan kaupungin iltavalaistuja näkymiä kaikkiin ilmansuuntiin tornin parvekkeilta.

VR on päättänyt siirtää pääkonttorinsa Pasilaan ensi vuonna. Tämän myötä hallintorakennuksen runsaat 20 000 kerrosneliötä vapautuvat uuteen käyttöön. Yhdessä arvailimme mitä tiloille tapahtuu – olisivatko nämä keskeiset neliöt otettavissa kulttuurin ja kansalaisten käyttöön…

Tämäkin vierailu on esimerkki siitä miten DAMYn jäsenyys avaa ovia kohteisiin, joihin pääsemisestä voi muutoin vain haaveilla…

Julkaistu 29.1.2017