Luentosarjan illasta kehkeytyi vilkas ja hedelmällinen keskustelutilaisuus

Kulissien takana – kurkistus museoiden arkeen -luentosarjamme jatkui tänään 22.11.2016. Aiheena oli museonjohtajan työ sekä mitä ajankohtaista on ilmassa. Esiintyjät – Juulia Kauste Arkkitehtuurimuseosta ja Jukka Savolainen Designmuseosta – olivat valmistelleet yhteisen esityksen, joka osoittautui osallistamiseksi. Yleisölle heijastettiin yksi dia, jossa oli joukko johtajamisen osa-alueita keskustelun pohjaksi.

Ja sitähän syntyi. Niin vilkkaasti, että aika tuntui loppuvan kesken. Ilta osoittautui hedelmälliseksi: johtajien kerrottua taustoistaan kuulimme ja keskustelimme innolla muun muassa museotoiminnan että johtamisen kehittymisestä ja tulevaisuuden näkymistä, työskentelytapojen muutoksesta, arkipäivän työhän nykyään oleellisesti kuuluvasta kansainvälisyydestä, miten perinteisestä kokoelma- ja näyttelymuseosta on kehitytty nykyajan verkoissa ja arjessa mukana olevaksi ja tietoa jakavaksi, samoin yhteiskunnallisiin kysymyksiin kantaa ottavaksi toimijaksi.

Myös siitä miten museorahoituksen leikkaukset ovat muuttaneet suhtautumista ja fokusta: on mietittävä miksi ja ketä varten museo on olemassa, uudenlaista ansaintalogiikkaa, mitä tehdään ja miten museon ja sen työn arvo saadaan näkyväksi. Sekä paljon, paljon muuta mielenkiintoista, ja kyllä: viime aikojen kuuma puheenaihe –  Guggenheim – pulpahti mukaan eläväiseen ajatustenvaihtoomme.

Lämmin kiitos Jukalle ja Juulialle ajastanne ja mielenkiintoisesta, meidät mukaan temmaneesta keskustelu-lähestymistavastanne.