Piipahdus 60-luvulla sen ajan arkkitehtuurikohteissa

Tutustumiskohteenamme lauantaina 29.10.2016 olivat kaksi 1960-luvun rakennusta: Roihuvuoren ala-asteen koulu sekä hotelli Rantapuisto, alun perin PYP:n koulutuskeskus, Vuosaaressa. Kohteet oli valittu Arkkitehtuurimuseon 60-luvun suomalaista arkkitehtuuria esittelevän näyttelyn innoittamana.

Vastikään saneerattu Roihuvuoren koulurakennus on arkkitehti Aarno Ruusuvuoren käsialaa ja se valmistui 1967. Oppaanamme toimi peruskorjauksen suunnitellut arkkitehti Timo Jeskanen Arkkitehdit Oy Jeskanen-Repo-Teränneeltä. Hän kertoi rakennuksesta ja sen peruskorjausprojektista, jota ennen oli kiistelty pitkään pitäisikö sisäilmaongelmista kärsinyt koulu purkaa vai saneerata. Pelkistetyn oloisen, valoisan betonirakennuksen ulkoa ja sisältä kierrettyämme suuntasimme luonnonläheiseen ja merelliseen ympäristöön Vuosaareen.

Kuulimme arkkitehtipariskunta Martta Martikainen-Ypyän ja Ragnar Ypyän Pohjoismaiden Yhdyspankille suunnitteleman koulutuskeskuksen syntytarinan ja paikan nykyisestä toimijasta, hotelli Rantapuistosta, nauttiessamme sämpyläkahvit. Kertojina ja oppainamme olivat hotellinjohtaja Riitta Liikamaa sekä arkkitehtipariskunnan lapset Helena ja Pentti Ypyä. Ympäristöönsä istuva rakennus on kestänyt aikaa kuten sen monet edelleen käytössä olevat alkuperäishuonekalutkin. Piipahdimme myös ulkona vilkaisemassa hotellin saunarakennuksen sekä naapurissa sijaitsevan Nordealle kuuluvan jugendtyylisen Villa Furuborgin.