Kartano- ja linnamiljöö hurmasi DAMYn syysretkellä

Syyskuisena lauantaina innokas joukko DAMYlaisia suuntasi päiväretkelle itäiselle Uudellemaalle ensimmäisenä kohteenaan Malmgårdenin kartano. Itse kreivi Creutz otti meidät vastaan ja sisään 1880-luvun upeaan uusrenesanssirakennus askelsimme punaista mattoa pitkin. Creutz kertoi sekä Pernajan, rakennuksen että isäntäväen kohtaloista osana Ruotsin ja Suomen historiaa. Paikalla ja suvulla on ollut asutusta jo 1200-luvusta alkaen. Rakennus on sisustukseltaan yksityinen koti, jonka ylenpalttinen esineistö on täynnä aarteita. Kattoja koristavat alkuperäiset moniväriset maalaukset. Unohtumaton elämys!

Maittavan välipalan jälkeen siirryimme Malmgårdin panimoon, joka on noin 10 vuoden ajan täydentänyt maanviljelyä sekä tuotteiden ekologista jalostamista ja kehittämistä. Olutta ja siideriä valmistuu mittavat 2000 litraa päivässä ja vientiä on Yhdysvaltoihin. Kreivi osoittautui työlleen omistautuneeksi tilalliseksi, jolla on työsarkaa niin Ritarihuoneella kuin tilan kuivaamossa. Lopuksi maistelimme panimon tuotteita, jotka totesimme maittaviksi.

Jatkoimme matkaamme Loviisan keskustassa sijaitsevaan Bongan linnaan: arkkitehti Hilding Ekelund on suunnitellut sen roosaksi ”prinsessalinnaksi”. Rakennus on nykyisin täynnä professori Riitta Nelimarkan töitä, hiilipiirroksista värikylläisiin käsin tuftattuihin mattoihin. Värikkyys täytti tilat ja tuntui mieltä keventävänä ja inspiroivana. Keskustelimme vilkkaasti monipuolisen ja palkitun taiteilijan kanssa.

Kiersimme vielä Loviisaa puheenjohtajamme Maire Mattilan opastuksella: saimme kuulla kaupungin historiasta ja sen vanhasta puutalokulttuurista. Palasimme matkaltamme hienoja elämyksiä kokeneina ja uutta tietoa rikkaampina.