Museoystävät koolla: katse museoiden ja ystävätoiminnan muutoksessa

DAMY oli järjestämisvuorossa, kun museoystävien yhdistysten edustajat kokoontuivat vuosittaiseen valtakunnalliseen tapaamiseensa Helsinkiin. Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo tarjosivat 10.9. puitteet puhuttelevaan päivään.

Designmuseon johtaja Jukka Savolainen siivitti puheenvuorossaan ajatuksia muuttumisen ja sen tarpeen suuntaan. Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson oli koonnut puheenvuoroonsa museo- ja museoystävätoiminnan synnyn, alun ja kehityksen tähän päivään sekä pari esimerkkiä siitä muualla maailmassa. Samoin miten museoiden on ollut tarpeen muuttaa omaa toimintaansa ja millaisia muutostarpeita siihen edelleen kohdistuu. Lisäksi hän heitti pohdittavaksi asioita, joita museoystävien kannattaa miettiä ja kehittää. Näiden tarkkanäköisten puheenvuorojen jälkeen kävimme tutustumassa Arkkitehtuurimuseoon, jonka johtaja Juulia Kauste kertoi sen toiminnasta.

Virkistävän lounastauon jälkeen panelistit Sirkka Kotola (Vellamon Ystävät), Hannamari Laitinen (Jyväskylän taidemuseo), Iia Palovaara (EMMA), Heikki Talvitie (Kansallismuseon Ystävät) ja Lena Strömberg (DAMY) pohtivat Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän johdolla ystäväyhdistysten roolia, mitä museot ja toisaalta jäsenet saavat ystävätoiminnasta sekä toimintatapoja.

Päivä synnytti ajatuksia ja keskustelua ja sen anti näkyy varmasti myös DAMYn toiminnan kehittämisessä. Ensi vuonna tapaamisen järjestää Vellamon Ystävät Kotkassa.

Tapahtumamateriaalia: