Kevätkausi päättyi Tarttoon

DAMYn kevätkauden päätötapahtuma oli 21.–22.5.2016 matka etelänaapuriin, yliopistokaupunki Tarttoon. 40 hengen ryhmämme kokoontui lauantai-aamuna Tallinnassa, josta lähdimme bussilla parin tunnin matkallemme. Tartton laidalla pysähdyimme katsomaan Viron rakenteilla olevaa uutta kansallismuseota (Eesti Rahva Muuseum). Rakennus vanhan sotilaskentän päässä on noin 350-metrinen hulppea kompleksi, joka avautuu syksyllä.

Pääkohteemme oli Eliel Saarisen 1910-luvulla suunnittelema Paavalin kirkko (Pauluse kirik). Sen sodanjälkeinen kunnostus oli saatu viime syksynä EU-tuella valmiiksi noin kymmenen vuoden ponnistelujen jälkeen: kirkko nostettu uuteen loistoonsa arkkitehti Merja Niemisen ja Kai Järvisen ohjauksessa. Merja ja kirkon edustaja Riivo Klaas kierrättivät meitä parin tunnin ajan uudesta kolumbaariosta aloittaen ja jatkaen restauroituun kirkkosaliin, joka myös toimii konserttitilana. Iloksemme paikalla sattui olemaan kirkon urkuri, joka heläytti soittimestaan heleät soinnut.

Sunnuntaina tutustuimme Alvar Aallon maantieteen professori August Tammekannin perheelle 1932 suunnittelemaan Villa Tammenkanniin, jonka restauroinnista on vastannut arkkitehti Tapani Mustonen. Opastuksesta vastasi valokuvaaja, DAMYn hallituksen jäsen Jari Jetsonen.

Kävimme vielä pikaisesti Viron vanhimpiin kuuluvassa, 1300-luvulla rakennetussa, Johanneksen kirkossa (Jaani kirik). Tutustuimme sen restaurointiin ja terrakottapatsaisiin minkä jälkeen lounastimme vanhassa ruutikellarissa (Püssirohukelder).

Paluumatkalla Tallinnaan kuulimme matkalle osallistuneen Antti Hassin mielenkiintoisia näkemyksiä kirkkojen kuvakielestä.

Kiitos matkan asiantuntijoille sekä mukana olleille. Hyvää kesää.